Magazin

Fondacija Breda Pita izgradila 109 kuća u razorenom Nju Orleansu, 103 pojela trulež

bred pit
Bred Pit 2007. godine na lokaciji budućeg gradilišta, foto: AFP VIA GETTY IMAGES

Fondacija Breda Pita “Make It Right” izgradila je 109 atraktivnih i pristupačnih domova u Nju Orleansu, gradu koji je nakon 2005. godine i uragana Katrina praktično razoren, a mnogi stanovnici raseljeni.

Većina novoizgrađenih domova sada je u totalnom rasulu, a buđ, termiti i truljenje drveta učinili su ih potpuno neupotrebljivim.

Desetine kuća je zabarikadirano daskama i napušteno, a ono što je trebalo da predstavlja spas posle katastrofe proizvelo je novu.

nju orleans

Strukturalni i drugi problemi kod mnogih stanovnika izazivaju strah pretnju po zdravlje. Fondacija Make It Right, uprkos onome što bi ime moglo da sugeriše, nije rešila ove probleme i prestala je da pomaže stanovnicima. Umesto toga, neprofitna organizacija predvođena filmskom zvezdaom očigledno je prestala da postoji.

Većina ovih kuća izgrađena je izmežu 2008. i 2015. godine, u kvartovima gde je tradicionalno živelo stanovništvo sa nižim primanjima.

Simptomatično je da su ove kuće prodate, a ne iznajmljene njihovim stanarima.

Iako većina ovih kuća nisu stare ni deset godina, samo šest je ostalo u dobrom stanju. Većina je ili delimično popravljena ili je potpuno renovirana zbog strukturalnih problema. Dve su srušene zbog ozbiljnih problema sa buđi.

Mnogim kućama su nedostajali osnovni elementi, kao što su oluci za kišu, prepusti, vodootporne boje ili pokrivne grede – sve su to neophodni elementi da bi kuće izdržale suptropsku klimu Nju Orleansa i jake padavine.

nju orleans kuca

Bred Pit, koji je preuzeo zasluge za pokretanje ove organizacije 2007. i često služio kao njena maskota u narednim godinama, sve do 2018. bio je naveden kao član odbora.

Pitovi advokati su tvrdili da on ne može biti tužen zbog propusta u izgradnji stambenih objekata, ali je sudija 2019. presudio da filmska zvezda snosi značajnu krivicu zbog svoje uloge osnivača i glavnog prikupljača sredstava za organizaciju.

Nakon što fondacija nije pružila pomoć koju su stanovnici tražili, nekoliko vlasnika kuća je podnelo tužbe. Ova parnica je navodno još uvek u toku.

Uprkos svojim iskustvima, neki stanovnici kažu da i dalje veruju da je osnivač Fondacije imao dobre namere.

– Ne krivim Breda Pita – rekao je jedan od stanovnika. – Imao je viziju da izgradi kuće sa niskim prihodima i vrati ljude u “deveti okrug”.

Iako neprofitni stambeni investitori mogu da igraju vitalnu ulogu u stvaranju pristupačnih stanova, ostaju mnoga pitanja u vezi sa njihovom odgovornošću u ovom i drugim slučajevima. Loše vođeni stambeni objekti, čak i kada su izgrađeni sa dobrim namerama, samo otežavaju živote ljudi sa niskim primanjima, a kojima navodno služe.

Izvor: marketwatch.com

Šuška se da Bred Pit ima novu i 20 godina mlađu devojku (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

239 Shares
239 Shares
Share via
Copy link