Magazin Srbija

Ogorčeni bahaćenjem Ziđina i vlasti meštani borskih sela treći dan blokiraju put

bor protest
Foto: Printskrin/ YouTube

Stanovnici više sela u okolini Bora treći dan zaredom protestuju blokirajući saobraćajnice oko grada, kako bi skrenuli pažnju na nekontrolisano širenje rudnika kojim upravlja kineska kompanija Ziđin.

Prethodna dva dana su demonstranti blokirali saobraćajnice ka mestu Krivelj, dok su demonstranti u četvrtak blokirali prilaz ka selu Oštrelj, gde je sporedni put kojim kamioni dolaze u fabrički krug kompanije.

Đorđe Andrejić iz sela Oštrelj, kome preti kompletno iseljenje zbog širenja rudnika, očekuje od najviših državnih organa prvo usvajanje Prostornog plana posebne namene, pa tek onda nastavak eksploatacije bakra, prenela je agencija Beta.

Meštani zahtevaju razgovor sa menadžmentom kompanije Ziđin, kako bi saznali najavljene planove o širenju rudnika kineske kompanije.

– Tražimo da nam obelodane sve njihove planove i aktivnosti. Nije ovde u pitanju samo rudarski zahvat u užem smislu, ovde postoji i čitava infrastrukturna destrukcija, sada su putevi loši, na leto će biti prašine i ostalo. Lokalitet koji smo obišli, koji je bio najprihvatljiviji za naše meštane, kada je reč o preseljenju sela, rečeno je bilo da je taj lokalitet i dalje u nekom režimu istražnog prava, ali da će 99 odsto biti oslobođen, i da je reč otprilike o prostoru od oko 100 hektara, koje mogu da budu na raspolaganju našim domaćinstvima da se presele. Ako se ima u vidu da treba da se preseli Oštrelj, delovi Bučja, i sela Saltina, možda i Metovnice onda je 100 hektara mali prostor. Naš zahtev je da naši predstavnici radne grupe uvek budu prisutni kada se vodi dijalog ili održava sastanak između kompanije Ziđin i republičkih organa – kaže Dragoslav Nikolić, potpredsednik Saveta MZ Veliki Krivelj.

Predsednik kineske korporacije Ziđin, Zou Lajčang, najavio je 14. februara u razgovoru sa ministarskom energetike Srbije Zoranom Mihajlović, nove investicije i razvoj rudarskih projekata te kompanije u Boru.

Kompanija Ziđin je sa Vladom Srbije krajem 2018. godine potpisala sporazum o strateškom partnerstvu, po kojem je preuzela upravljanje Rudarsko topioničarskim basenom (RTB) Bor.

Od tada su stanovnici Bora i okolnih sela više puta protestovali povodom zagađenja i visoke koncentracije sumpor-dioksida u vazduhu, a meštani jednog od sela u blizini kojeg se prethodna tri dana održavaju protesti, Krivelj kod Bora, tražili su da se svi isele jer im je, kako kažu, život uz RTB Bor postao nepodnošljiv.

Dragan Ćosić, meštanin Velikog krivelja naglašava das u ljudi izazvani revoltom i nepodaštavanjem od strane lokalne samouprave i države rešili da blokiraju put.

– Na prvi zvižduk u sali, gradonačelnik krene da se raspravlja i tada iriritira dodatno ljude, da mu još više zvižde a onda demonstrativno napušta zbor. Nemamo nikakve konkretne informacije. Tražimo da se odredi tržišna cena i rok preseljenja, jer u poslednje tri godine ništa nije urađeno. Idu izbori, proći će najmanje još šest meseci bez bilo kakvih radova na ovom našem problemu. Ziđin se nikada nije pojavio ni na jednom zboru. Oni su juče obeležavali njihovu novu godinu, a mi pravoslavci ovde trebamo da budemo isterani – govori Ćosić.

Meštani su naglasili da će se i narednih dana okupljati dok im se ne obrati neko iz Ziđina sa konkretnim informacijama o planovima i aktivnostima kompanije.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Selo Krivelj je trebalo da bude kompletno preseljeno još u prošlom veku danas o tome odlučuju Kinezi

OGLAS

144 Shares
144 Shares
Share via
Copy link