Magazin Srbija

Preminuo mladić koji nam je otkrio sav očaj bolničke hrane u Srbiji

dragomir-milosevic
Foto: Instagram/milosevicdragomir

Dragomir Milošević je bio 27-godišnji mladić koji je bolovao od leukemije. Poslednju godinu života proveo je uglavnom vezan za bolničku postelju, a onda ga je sustigla nova bolest. Zarazio se koronavirusom i preminuo je.

Epilog njegove peticije “Zamena ishrane za sve onkološke pacijente” nije dočekao.

U septembru prošle godine fitnes trener Dragomir Milošević je za portal Nova, uprkos tome što je bio konstantno vezan za mašinu dok prima terapiju, želeo da govori o ishrani za sve onkološke pacijente u okviru Kliničkog centra Srbije. Smatrao je da je to važno i na mrežama je delio fotografije svojih obroka.

– Ono čime se hrane pacijenti u bolnici je bukvalno tako da svaka namirnica podstiče kancer, a mi treba da jedemo sve suprotno od toga. Ja se trudim da dajem primere onoga što treba da se jede i onoga što mi dobijamo. Hrana uopšte nije prilagođena pacijentima koji se bore protiv raka, niti kalorijski, niti nutritivno.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Dragomir Milosevic (@milosevicdragomir)

Govorio je kako ono što onkološki i hematološki pacijenti dobijaju što se tiče energije nije dovoljno ni za čoveka koji leži nepomično u komi.

– A tu se očekuje da čovek koji je na hemoterapiji izdrži na hrani koja, prema brojnim studijama i mišljenju stručnjaka, uopšte nije nutritivno prilagođena.

Smatrao je da je to apsurd. Isticao je da mnogo zdravija opcija u namirnicama i jelima koju bi odredili stručnjaci jeste i te kako izvodljiva i ne mora da znači da je skuplja, ali da je potrebna volja da se nešto promeni.

– Oni nama daju preskupe lekove i ja sam neizmerno zahvalan državi na tome, ali zašto nas time lečite, a ubijate nas hranom? U čemu je poenta? Nemojte nam dati nadu da nas lečite lekovima, a ovamo nam dajete salamu.

Dragomir, koji je završio vazduhoplovnu akademiju i bio takmičar u bodibildingu, saznao je u februaru prošle godine da boluje od akutne limfoblasne leukemije. U međuvremenu je pokrenuo peticiju „Zamena ishrane za sve onkološke pacijente“. Onda je bolest, nažalost, ugasila njegov mladi život.

Izvor: Nova.rs

Predrag odbio da umre da bi sakupljao trombocite za obolele od leukemije

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Divan Dragimir. Hvala ti za toliku borbu…Pocivaj u miru, na nekom lepsem mestu 🙁 Ostaje nam da se nadamo da ce bar malo da se promeni ishrana u bolnicama.

950 Shares
950 Shares
Share via
Copy link