Magazin Srbija

Bolnica u Vrbasu izbacuje kanalizaciju u Veliki bački kanal, vlasti 13 godina “saniraju” problem

veliki bački kanal
Foto: Veliki bački kanal/ Printskrin/ Vojvođanska zelena inicijativa

Deo otpadnih voda iz Opšte bolnice u Vrbasu izliva se u Veliki bački kanal, budući da firma koja je bila angažovana za sanaciju prečistača otpadnih voda još nije okončala radove.

Kako se navodi u dopisu ekolozima, koji je potpisao pomoćnik direktora Opšte bolnice Miodrag Šoškić, sistem za prečišćavanje otpadnih voda od 2008. godine funkcioniše “po principu prelivene septičke jame”, pišu Novosti.

– Iz ovog postrojenja se otpadna voda upušta u gradsku kanalizaciju jer ‘Ekohem internacional’ iz Beograda koji je bio angažovan za sanaciju putoksa nije okončao započete radove – naveo je Šoškić.

Dodao je da je sanacija trebalo da se sprovede u organizaciji Opštine putem donacije za realizaciju projekta “Čišćenje i revitalizacija Velikog bačkog kanala kod Vrbasa”.

– Bolnica je organizovala poseban tretman svih čvrstih i tečnih otpadnih medicinskih materijala – rekao je Šoškić.

On naglašava da otpadne vode iz Opšte bolnice ipak spadaju u kategoriju sanitarnih voda.

Ovim tvrdnjama ne veruju ekološki aktivisti. Prema rečima predsednika Ekološkog pokreta Vrbasa Ratka Đurđevca, bolnica je jednim krakom zatvorenog atmosferskog cevovoda direktno spojena sa Velikim bačkim kanalom, a odgovor pomoćnika direktora sugeriše da prečistač otpadnih voda ne radi. Đurđevac napominje da je nejasno koji se deo otpadnih voda preliva u kanalizaciju, a koji odlazi direktno u kanal.

– U narednom periodu proverićemo kakav je karakter tih voda i tretman koji dobijaju, da li su za njihovo ispuštanje obezbeđene dozvole i postoji li kontrola zbrinjavanja toksičnog medicinskog i farmaceutskog otpada – navodi Ratko Đurđevac.

Sumnju u sadržaj otpadnih voda izneo je i Dragan Kurjački, predsednik Ekološkog pokreta u susednom Srbobranu, koji je rekao da često viđa kako po kanalu plivaju štapići sa vatom.

Veliki bački kanal kod Vrbasa zaposeli splavovi, inspekcije ćute, a predsednika opštine “zabole ona stvar”

OGLAS

202 Shares
202 Shares
Share via
Copy link