Srbija Vesti

Kristinina mama zbog nemara lekara završila u komi: Dali su joj vitamin B i pustili je kući

opšta bolnica čačak
Foto: Vladimir Nikitović

Kristina Kulašević iz Čačka 7. novembra odvela je majku u službu Hitne pomoći, zbog bola u glavi i spuštenog desnog kapka. Epilog je to da je njena majka sada u komi i da se bori za život, piše Nova.rs.

Prvo što su je, kako navodi, u čačanskoj bolnici pitali jeste zašto pacijentkinju nije odvela kod lekara opšte prakse, a bilo je 19 časova, kada Dom zdravlja više ne radi.

– Odgovorila sam da mojoj majci treba hitna, a ne opšta pomoć. Lekar je obavio pregled, pritisak je bio 200/110, dao joj je injekciju. Uputio odmah kod neurologa, objašnjava ona.

Pravo iz Hitne su, navodi dalje u mejlu, otišli na neurologiju, gde nije postojao dežurni lekar.

– Sa neurologije otišli smo na Urgentno, doktorka dežurna mi nije dala da objasnim šta se dešava sa mamom. Već je drsko rekla da ćutim i ne stvaram paniku. Sa urgentnog je poslala na interno, lekar internista je dala početnu terapiju i vratila na urgentno, kaže ona.

Šetajući sa odeljenja na odeljenje, mami nije bilo bolje nimalo. Dežurni lekar na Urgentom ju je zadržao na opservaciji 7. na 8. novembar.

Ujutru su se javili neurološkinji, koja ju je pregledala površno i dala uput za skener.

– Dobivši rezultat skenera, doktorka joj je dala BEVIPLEX i pustila kući. Mami nije nikako bilo bolje. U subotu je otišla privatno kod očnog, koji je takođe mamu hitno uputio kod neurologa, navodi dalje.

Sat vremena kasnije mama se javlja na privatan pregled, koji obavlja doktorka koja je bila i u bolnici 8.11. Videvši je, začudila se kako joj nije dobro i dala joj lek za otok i antibiotik. I predolžila magnetnu.

– U nedelju u 13h mama je dobila epi napad i hitno sanitetom prebačena u bolnicu. Primila ju je doktorka. Drsko je odgovorila na moje pitanje „Kako mi je mama“ – nikako i terala me da izađem napolje. Kako sam jedinica i nemam razloga da se bilo kome sklanjam ili ponizno obraćam (pošto su to lekari čačanski navikli) ostala sam u bolnici i telefonirala tražeći vezu da majku izbavim iz te ustanove, objašnjava ona.

Mamu su lečili antibiotikom, i nisu znali šta je sa njom. Kada je blago došla sebi, mama se žalila na bol u rebrima.

– Skrenula sam pažnju da se povredila pri padu sigurno, snimili su je tek u utorak i konstativali da ima prelom rebara. Moja mama je 15. novembra doživela infarkt srca i prebačena je na intenzivnu negu. U komi. Nekoliko sati kasnije sanitetom je prebačena za Beograd u Klinički centar. Gde je i dalje u komi, bori se za život. Tužbu ću podneti protiv bolnice i neurologa, kaže Kristina.

Do kada će se čačansko i okolna groblja puniti i širiti greškama čačanskih lekara, zapitala je ona.

Od nadležnih stigao odgovor

U čačanskoj bolnici na dopis Kristine Kulašević navode sledeće:

– Pacijenti i njihove porodice koji smatraju da nisu ispoštovani svi postulati i medicinski protokoli lečenja tokom boravka u čačanskoj Opštoj Bolnici, imaju mogućnost žalbe u pisanom obliku. Tek po prijemu dokumenta u Upravu bolnice, pokreće se postupak kojim se utvrđuju sve okolnosti slučaja, kažu iz te ustanove.

– S obzirom na to da je u pitanju događaj u kojem je učestvovalo nekoliko lekara naše ustanove, tek nakon prijema zvanične žalbe i ispitivanja okolnosti i utvrđivanja odgovornosti tokom lečenja, čačanska OB će izdati saopštenje, dodaju.

– Imajući u vidu da je u poslednjih godinu dana, znatno povećan broj pacijenata koji se leče na Neurološkom odeljenju, izražavamo nadu da postoji razumevanje sugrađana za napore lekara da svaki pacijent dobije adekvatno i pravovremeno lečenje, navodi se u dopisu Opšte Bolnice u Čačku.

Nezvanično, između porodice pomenute pacijentkinje i Bolnice tokom vikenda komunikacija je eskalirala.

Jedno je sigurno, Opšta bolnica u Čačku nema dovoljan broj lekara i medicinskih tehničara i sestara potrebnih da brinu o zdravlju pacijenata u Moravičkom okrugu.

Izvor: Nova.rs

Marko (30) otišao na rutinski pregled a završio u veštačkoj komi, lekari mu probušili creva i pluća

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
116 Shares
116 Shares
Share via
Copy link