Nije tajna da ukoliko ishranu bazirate na voću i povrću činite veliku uslugu svom zdravlju.
Međutim, kako naš organizam stari, trebalo bi da konzumiramo više od jedne vrste voća, što se posebno odnosi na osobe koje su starije od 60 godina.
Dijetetičarka Tejlor Janulevic otkrila je za „Parade“ o kojoj vrsti voća je reč i kakve dobrobiti donosi našem organizmu.
Janulevic je izdvojila bobičasto voće kao najbolju vrstu voća, koje bi ljudi stariji od šezdeset godina trebalo da jedu nekoliko puta nedeljno.
Bez obzira da li volite jagode, borovnice, maline ili kupine, ovi mali plodovi pružaju obilje hranljivih materija.
Bobičasto voće je najbolji izbor, zbog antioksidanata koje sadrži, prenosi Index.
– Antocijanini, glavni antioksidansi u voću i povrću plave i ljubičaste boje, pomažu u zaštiti moždanih ćelija od oštećenja.
Bobičasto voće utiče i na poboljšanje pamćenja, što je posebno korisno kako starimo – ističe dijetetičarka.
Postoje razlozi zbog kojih bi trebalo često da jedemo bobičasto voće, kao što su borovnice, jagode, maline, kupine i slično.
Evo šta je dijetetičarka istakla:
- Poboljšava zdravlje srca
- Bogato je vlaknima
- Odličan je izvor vitamina i minerala
Izvor: Index
Dodaj komentar