Srbija

Blokirana istraga masakra u „Ribnikaru“, razlog krajnje banalan

ribnikar-skola
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Istraga protiv Vladimira K, oca dečaka ubice iz Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“, ne može da bude okončana jer Institut za sudsku medicinu ni posle brojnih urgencija Višeg javnog tužilaštva nije dostavio balističko medicinsko veštačenje koje je ključno za donošenje odluke o podizanju optužnice, saznaje Blic.

Danas, tačno pet meseci od kada je dečak ubica naoružan ušetao u Osnovnu školu „Vladislav Ribnikar“ i iz očevog pištolja ubio devetoro vršnjaka i čuvara škole i ranio još šest osoba, istraga protiv njegovog oca nije gotova.

Kako piše Blic, nju blokira veštačenje koje je naložilo Više javno tužilaštvo u Beogradu, a koje nije gotovo uprkos brojnim urgencijama ove institucije.

– Tužilaštvo je naložilo da se obavi medicinsko balističko veštačenje koje treba da ukaže na način smrti žrtava dečaka ubice, kao i koje su prostrelne rane i iz kojeg oružja zadobili. To veštačenje treba da potvrdi sumnje da je dečak ubica pucao iz pištolja koje je njegov otac imao u legalnom posedu – kaže izvor pomenutog medija upoznat sa slučajem.

Međutim, kako se navodi, ovo veštačenje nije završeno.

– U poslednja dva meseca nadležno tužilaštvo pisalo je više urgencija i zahteva da se ono što pre dostavi, jer bez njega ne može biti doneta odluka o eventualnom podizanju optužnice protiv oca zbog sumnje da nije držao obezbeđeno oružje. Za to vreme zaposleni u Institutu su išli na odmore, a od veštačenja ništa – kaže sagovornik upoznat sa istragom.

A odluku o tome tužilaštvo ima rok da donese u narednih mesec dana. U suprotnom otac dečaka ubice biće pušten na slobodu.

Rok za optužnicu 6 meseci

– U slučaju kada je okrivljenom određen pritvor u istrazi, zakonom je propisano obavezno ukidanje pritvora u slučaju da tužilac ne podigne optužnicu u roku od šest meseci. Ovo je rok kojim je tužilac obavezan u slučaju da je prema okrivljenom određen pritvor i u tom slučaju tužilac, ali i svi u istrazi postupaju sa neophodnom hitnošću – objašnjava za Blic advokat Nikola Ristović.

Prema njegovim rečima, dokazi koje prikuplja tužilaštvo moraju da opravdaju sumnju da je neko počinio krivično delo za koje se sumnjiči.

– Neophodno je da tužilac pripremi dokaze koji će malo pojačati sumnju, u odnosu na onu koja je bila potrebna za samo postojanje istrage protiv određenog lica – objašnjava Ristović.

On dodaje i da, ukoliko otac dečaka ubice eventualno bude pušten na slobodu, istraga može trajati sve dok tužilac ne odluči da podigne optužnicu ili krivičnu prijavu odbaci. Za to, navodi on, ne postoji onda zakonski rok.

Vladimir K, otac dečaka ubice, sumnjiči se da je obučavao sina da puca, da ga je vodio u streljanu, kao i da oružje nije držao propisno obezbeđeno.

Njemu je pritvor produžen krajem jula na još tri meseca, a kako se navodi, on ističe 30. oktobra.

Prilikom razmatranja predloga Višeg javnog tužioca u Beogradu da se prema V. K, ocu dečaka ubice, produži pritvor Apelacioni sud je imao u vidu činjenicu da iz spisa predmeta i svih do sada prikupljenih dokaza koji se nalaze u spisima proizlazi postojanje osnovane sumnje da je okrivljeni izvršio krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti za koje je zaprećeno 12 godina zatvora.

Direktorka „Ribnikara“ podnela ostavku: Nije mogla da izdrži pritisak

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link