Magazin Novi Sad

Novi Sad na Mostu slobode 4. decembra brani slobodu

ns-baka-protest
Novi Sad blokada/Foto: Aleksandar Milutinović

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) saopštio je danas da će i ove subote, počev od 14 časova, organizovati blokadu puteva na različitim lokacijama širom Srbije, prenosi agencija Beta.

SEOS je naveo da i dalje izražava neslaganje s planiranjem otvaranja većeg broja rudnika litijuma, Zakonom o referendumu, Zakonom o eksproprijaciji, privatizacijom i intenzivnom eksploatacijom prirodnih resursa.

„Predsednik Aleksandar Vučić je potpisao Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Obećali smo da ćemo u tom slučaju opet blokirati puteve u Srbiji. Reč se mora držati, tako da ćemo u subotu u 14 časova održati obećanje. Pozivamo građane Srbije da nam se pridruže i podrže ovu akciju. Ovoga puta blokade će trajati duže od jednog časa i biće na širem području Srbije“, stoji u saopštenju.

SEOS je pozvao policiju da zaštiti narod od svakog nasilja i da spreči incidente.

„Predsednik Vučić je juče indirektno najavio na konferenciji za štampu da pripadnici MUP-a neće reagovati, a pojedina udruženja bliska vlasti pozivaju na nasilje i time još više dižu tenziju. U tom svetlu, ističemo da će građani mirno i dostonjanstveno izraziti svoje nezadovoljstvo, a za svaki eventualni incident biće odgovorna vlast koja nema sluha da razume brigu naroda za opstanak Srbije, već ga bahato ponižava i preti reakcijom policije“, naglašeno je u saopštenju.

Ekološka udruženja zahtevaju da se utvrdi odgovornost svih učesnika incidenta na mostu u Šapcu i da se pohapse „inicijatori i egzekutori“.

„Novi Sad ustaje protiv nepravde“, navodi se u objavi koju dele aktivisti i razne građanske inicijative.

Danas je predstavnik udruženja „Eko društvena akcija“ Aleksandar Matković rekao za 021.rs da se planiraju blokade, možda i na više lokacija, ali da organizatori „Kreni promeni“ još uvek nisu objavili tačno vreme i lokacije.

Lokacija i vreme blokade u Novom Sadu sada su poznati:

Most slobode u Novom Sadu biće blokiran u subotu, 4. decembra, u 14 časova, u znak protesta zbog Zakona o eksproprijaciji i planova kompanije Rio Tinto u Srbiji.

U Novom Sadu šou – Žandarmerija i građani zajedno blokirali most

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

463 Shares
463 Shares
Share via
Copy link