Magazin

Maloletni sin biznismena iz Novog Sada gliserom ubio devojku kod Budve

budva

Tinejdžer M. S. (17), sin srpskog biznismena, u spuškom je pritvoru nakon što je u subotu po podne kod Budve upravljao gliserom i skrivio nesreću u kojom je stradala Maja Šljivančanin (31), crnogorska policajka i ćerka bivšeg gradonačelnika Žabljaka Isaila Šljivančanina.

U nesreći je povređen i Majin verenik Vladan Stanišić (36), koji je sa njom bio u barci na koju je naleteo gliser.

Maloletnik, rođen u Novom Sadu, koji bi trebalo u septembru da postane maturant jedne beogradske gimnazije, u subotu po podne bio je skiper u gliseru na kome je bilo još sedam osoba, piše Blic.

I njegov gliser i barka kretali su se od ostrva Sveti Nikola ka Jazu.

Iz za sada neutvrđenih razloga, možda i zbog neprilagođene brzine od oko 23 čvora na sat, gliser, dugačak skoro 12 metara, udario je u tri puta kraću barku, koja se prepolovila i potonula. Stanišić je pokušao da pomogne svojoj verenici, ali nije uspeo u tome.

Navodno da su svih osmoro putnika, neposredno pre nesreće, nalazili na krmi, zbog čega je pramac plovila, najverovatnije, bio podignut što je smanjilo vidno polje 17-godišnjaku koji je upravljao jakim motorom.

Niko od saputnika M. S. nije povređen u nesreći.

Osumnjičeni mladi skiper je odmah priveden i bio je u šoku.

U tom stanju je ostao i tokom saslušanja pred istražnim sudijom Osnovnog suda u Kotoru Špirom Pavićevićem i veoma malo je uspeo da ispriča o samoj tragediji i šta je dovelo do nje.

Na saslušanju, kome su prisustvovali i maloletnikov otac, inače vlasnik glisera i predstavnik Centra za socijalni rad, navodno je rekao da nije video barku ispred sebe.

Tada je ispričao i da je upravljao gliserom koji je u vlasništvu njegovog oca, kao i da je prošlog leta dobio dozvolu za upravljanje čamcem, koju mu je izdala Lučka kapetanija Kotor.

Maloletniku je određeno zadržavanje zbog sumnje da je izvršio teško delo protiv bezbednosti saobraćaja, kao i izazivanje opšte opasnosti, a veštak pomorske struke tek treba da utvrdi da li je M. S., na osnovu dobijene dozvole, mogao da upravlja gliserom koji je učestvovao u nesreći.

U istragu je uključena i Uprava pomorske sigurnosti i izuzet je snimak plej-beka same pomorske nesreće.

U Crnoj Gori, prema zakonu, dozvolu za plovilo do 12 metara dužine može da dobije osoba sa napunjenih 16 godina.

Upravo zbog toga zasad nije poznato da li će protiv osumnjičenog postupak biti vođen kao protiv maloletnoh lica ili punoletnog.

U svakom slučaju, ukoliko bude optužen a kasnije i osuđen za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je poginula 31-godišnja Maja Šljivančanin, maloletnik može, na osnovu međunarodnog prava, zahtevati da kaznu izdržava u svojoj domovini, ovom slučaju Srbiji.

Američki gliser

Gliser plovi pod američkom zastavom i ima registracione papire države Delaver, gde je označen kao motorni čamac.

Prema nezvaničnim informacijama, otac osumnjičenog tinejdžera iz Srbije gliser je kupio od rođaka Svetozara Marovića, nekadašnjeg predsednika Srbije i Crne Gore, za kojim je raspisana međunardna poternica nakon što je osuđen za malverzacije.

OGLAS

PARTNERI SAJTA


387 Shares
387 Shares
Share via
Copy link