Magazin Srbija

Preseljenje Biološkog fakulteta u novu zgadu uslovljeno pozitivnim izveštajem za kompaniju Rio Tinto

Dekan Biološkog fakulteta Željko Tomanović potvrdio je da je ova institucija učestvovala u izradi studije za kompaniju Rio Tinto i izgradnju rudnika litijuma u dolini Jadra. Zadatak fakuleta je da utvrdi uticaj projekta „Jadar“ na životnu sredinu, a spekuliše se već danima da ovaj izveštaj može biti odlučujući faktor u odluci da li se ovaj fakultet seli u novu zgradu koja mu je obećana.

Tomanović i pored mogućnosti da je fakultet ucenjen pozitivnim izveštajem u korist Rio Tinta uverava da je studija odrađena krajnje profesionalno, ali da se rezultati ne smeju objaviti bez odobrenja kompanije Rio Tinto jer je potpisan ugovor o poverljivosti.

– Studija je tek poslata kompaniji, pre oko nedelju dana. Mi imamo ugovorom poverljivost, dok to ne bude javno objavljeno. Bilo bi neozbiljno da vam bilo šta kažem o rezultatima. To je sada na kompaniji. Svuda u svetu je to tako, kada vam neko naruči istraživanje, morate da poštujete tog naručioca – objašnjava dekan Željko Tomanović za portal Nova.rs.

Biljana Stojković, profesorka na ovom fakultetu, koliko juče je izjavila da profesionalne studije i reakcije profesora na ugrožavanje životne sredine izgradnjom MHE i rudnika “Jadar”  zapravo mogu biti uzrok zašto je Svetska banka iznenada saopštila da je planirana nova zgrada premala da primi tri fakulteta, te da je zbog toga Biološki fakulet ispao iz kombinacije, dok su Geografski i Fakultet za bezbednost ostali u okviru plana za preseljenje.

Projektom “Jadar” kompanije Rio Tinto, koja planira da proizvodi litijum u blizini Loznice, trebalo bi da bude obuhvaćeno preko 2.000 hektara zemljišta, a vredeće sedam do osam miliona evra godišnje, koliko bi država ubirala od eksploatacije litijuma.

Arhitekta Duško Kuzović podseća, za isti portal, da je do sada objavljena Strateška procena uticaja prostornog plana na životnu sredinu, koja se odnosi na projekat “Jadar”, ali da će Rio Tinto pre početka radova morati da pribavi još jednu studiju uticaja.

– Objavljena je studija koja ide uz Prostorni plan, ali kad Rio Tinto bude ušao u proces pribavljanja građevinskih dozvola, moraće da ima i tehnološki projekat koji tačno kaže šta se tamo uzima i šta se ispušta. Taj projekat bi trebalo da bude osnov za drugu studiju uticaja, a ona bi morala da obuvati i postrojenja i transportna sredstva, način eksploatacije rude… – objašnjava Kuzović.

Dodaje da bi i sledeća studija morala da bude u skladu sa prethodnom, koja je sama po sebi sporna.

– Objavljena studija uticaja je urađena površno, bez dovoljnog broja ulaznih podataka da bi se donele ocene, zbog čega su i sve ocene previše paušalne – kaže.

Poručuje da tako ozbiljnoj temi, koja pogađa tako veliki broj ljudi, ne sme da se pristupa na površan način i izražava nadu da je studija na kojoj je radio i Biološki fakultet urađena profesionalno.

Mračna istorija Rio Tinta: Ropstvo, saradnja sa Frankom i Hitlerom, streljanje rudara, cijanid, ratni zločini…

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

19 Shares
Share via
Copy link