Magazin Srbija

Beograd 261, Niš 177, Čačak 152 – crne brojke zagađenosti vazduha u Srbiji. Danas nemojte disati

zagadjenje-Beograd
foto: Printscreen/Twitter

Beograd 261, Niš 177, Čačak 152 – to su crne brojke o zagađenosti vazduha ovog jutra u Srbiji. U prevodu – opet udišemo otrov i ko ne mora, najbolje je da ne otvara prozore i ne izlazi napolje.

Jutro u Beogradu svanulo je, a kao da nije. Sve je sivo, smog svud naokolo, pa se diše na škrge. Koliko je opasno, pokazuju i aplikacije za merenje otrovnih čestica u vazduhu.

air-visual

Ovoga jutra ta brojka za Beograd kaže čak – 261. Ta ljubičasta zona zapravo znači da je vazduh veoma nezdrav. Svi osećaju posledice zagađenja, a osetljivim grupama će biti posebno teško da obavljaju uobičajene aktivnosti.

Zato svi oni treba da ostanu u kući dok se vazduh ne raščisti. Makar malo.

Podaci kažu da ni u drugim gradovima Srbije nije mnogo bolje. Između ostalog, vazduh je nezdrav i u Čačku i Nišu, gde brojka koja pokazuje nivo otrovnh čestica ide i do 177.

Inače, od posledica zagađenja vazduha u Srbiji godišnje premine nekoliko hiljada ljudi.

Pokazalo se da zagađenje utiče na već postojeća hronična oboljenja, posebno na astmu i opstruktivne bolesti pluća, ali i da izaziva bolesti, poput dijabetesa.

Izvor: Nova.rs

Više od 8.5 miliona ljudi umrlo od vazduha u 2018. godini

Avatar

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

154 Shares
154 Shares
Share via
Copy link