Magazin

Biković ostao bez uloge u seriji “Beli lotos”: “Trijumf besmisla i poraz umetnosti”

miloš biković
Foto: Printscreen

Nakon oštrih reakcija javnosti zbog angažmana glumca Miloša Bikovića u Rusiji, HBO produkcija odlučila je da ga zameni u novoj sezoni popularne serije “The White Lotus”.

Glumac se oglasio saopštenjem u kojem je rekao da se “danas protiv njega vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode”.

HBO je isključio Miloša Bikovića iz treće sezone serije “Beli lotos” nakon poziva ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova, piše 021.rs.

– Odlučili smo da se rastanemo sa Milošem Bikovićem i uloga će biti preinačena – rekao je portparol HBO-a.

– Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardovana moja zemlja i moj rodni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželeo.

Svakim danom je sve više sukoba svuda u celom svetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Voleo bih da svi oni prestanu i da pobedi princip ljubavi.

Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz spoljni uticaj stvara ozbiljan presedan, bacajući senku na suštinu umetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umetnosti.

Počastvovan sam što sam izbaran da budem deo White Lotus-a, TV serije koju veoma uvažavam, i uz kolege koje izuzetno poštujem. Ipak, moje učešće u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture, i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet.

Želim da se zahvalim svima koji su bili uz mene, a mojim kolegama želim veliki uspeh u novoj sezoni. Uprkos svemu, ja i dalje verujem da umetnost leči i da može da ujedini čovečanstvo. Stoga će moja uverenja i moja posvećenost umetnosti ostati nepromenjeni – saopštio je Biković.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije prošle nedelje je navelo da su neosnovane tvrdnje da poznati glumac Miloš Biković podržava genocid i krši međunarodno pravo.

Ministarstvo je saopštenjem reagovalo na reakciju Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine na mreži Iks, povodom vesti da će Biković glumiti u novoj trećoj sezoni globalno poznate serije “Beli lotus”.

“Republika Srbija baštini dugu tradiciju kulturnog stvaralaštva, te smo veoma ponosni na Ustavom zagarantovano pravo na slobodno naučno i umetničko stvaralaštvo. Podvlačimo da su tvrdnje ukrajinske strane neutemeljene, budući da je Miloš Biković pre svega jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih srpskih glumaca svoje generacije, koji je, iako mlad, već ostavio traga u srpskoj, ali i međunarodnoj kinematografiji” navodi se u saopštenju srpskog ministarstva.

Biković je veoma aktivan kao glumac i producent u ruskoj kinematografiji, a od februara 2021. poseduje i rusko državljanstvo.

Miloš Biković po danu snimanja zarađuje cifru od koje će vam se zavrteti u glavi, prosečan Srbin za ovo radi mesecima

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link