Balkan Magazin

U okolini Zadra uništili opremu za bežični internet i kameru ispred vrtića, misle da je 5G

Teorija zavere u kojoj se tvrdi da je virus korone „pušten“ iz tajne laboratorije kako bi se na mala vrata uvela 5G tehnologija, izgleda da je došla i do Bibinja u okolini Zadra.

Neko je oštetio novu opremu za bežični internet u tom mestu, kao i kameru ispred dečjeg vrtića. Iz opštine veruju da će stoga brzo naći počinitelja, a kažu da uopšte ne postavljaju 5G mrežu nego običan bežični internet.

– Kako su se u mestu pojavile informacije da Opština Bibinje u tajnosti i po noći instalirala opremu za 5G signal dužni smo takve navode demantovati. To nije istina. Zapravo je neverojatno da u ovakvim trenucima neko plasira takve neistine informacije, laži u javnost – kažu u Opštini, a prenosi portal 24 sata.

Nisu nikome rekli šta rade jer se nisu hteli hvaliti.

– S obzirom na novonastalu situaciju, pandemije COVID-19, smatrali smo neprimerenim, dok istovremeno svi trebaju ostati kod kuće kako bi sačuvali zdravlje, hvaliti se kako je implementirana oprema koja omogućava besplatni pristup internetu na frekventnim javnim površinama, odnosno napolju – objašnjavaju na web stranicama Opštine.

Tvrde da su tokom februara izvedeni radovi na postavljanju opreme u sklopu Wifi4EU projekta, koji se finansira iz sredstava EU-a, te da je reč o običnoj opremi za prenos bežičnog internetskog signala, kakvog velika većina meštana ima upravo u svome domu.

Radovi instalacije opreme na Domu kulture i zgradi Opštine izvodili su u prepodnevnim satima, a jedan dan u poslepodnevnim satima odradili su instalaciju opreme na SC Crljenica. Dodaju da se WiFi usluga temelji na Cisco rešenjima firme Cisco Systems iz SAD-a koji zadovoljavaju sve propisane zahteve Evropske komisije i INEA agencije (Innovation and Networks Executive Agency).

– Pored ovakvih neistina koje su se pojavile u javnosti, u ponedeljak smo primili još jednu neugodnu informaciju. Prijavljeno je kako oprema postavljena na SC Crljenica je delomično uništena. Kako je celi sistem spojen na mrežu, čim se dogodi neko oštećenje u realnom vremenu možemo videti kvar. S obzirom na to da je i prostor dečjeg vrtića, i dvorišta pod video nadzorom ne sumnjamo kako će se krivac brzo otkriti – dodaju.

Projekat u vrednosti 15.000 evra koji u okviru inicijative finansira Evropska komisija putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF,) dodeljen je Opštini Bibinje koji se kao potpora iskoristio za instaliranje pristupnih tačaka za Wi-Fi u središtima javnog života opštine.

– Sporazum o dodeli bespovratnih sredstava (Grant agreement) potpisan je s Innovation and Networks Executive Agency (INEA), dok je Ugovor o nabavi robe i izvođenjem radova sklopljen s Optima telekomom. Oprema za besplatan pristup internetu instalirane su na tri navedene lokacije instalirale pristupne tačke i to tri pristupne tačke na Domu kulture kako bi pokriven bio središnji opštinski trg. Zgrada Opštine kako bi bio pokriven prostor ispred ambulante, te SC Crljenica kako bi se pokrio deo šetnice Taline. Inicijativom WiFi4EU u opštinama širom Evrope promiče se besplatan Wi-Fi pristup za građane u javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, biblioteke, zdravstveni centri i muzeji – kažu bibinjski opštinari.

Slovenija stopirala uvođenje 5G mreže

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

114 Shares
114 Shares
Share via
Copy link