Lifestyle

Slovenija stopirala uvođenje 5G mreže

Slovenska vlada je skinula s dnevnog reda strategiju regulatorne agencije AKOS o raspodeli frekvencijskog spektra za 5G i time zaustavila uvođenje te tehnologije u Sloveniju.

To je učinjeno na predlog Ministra za upravu, Rudija Medveda koji je za slovenske medije izjavio kako su „pitanja o štetnosti 5G tehnologije legitimna“, a preneo portal Huzez.

Slovenija je prva zemlja u svetu koja je Ustavom zaštitila vodu kao ljudsko pravo i javno dobro i time osigurala da njeni izvori pitke vode, kao budući možda najvažniji strateški resurs, ostanu nacionalno dobro.

Odgodom rasprave o odobrenju frekvencijskog spektra za 5G, dok se ne istraže učinci te tehnologije na ljude i okolinu, učinjen je daljnji korak u zaštiti zdravlja i očuvanja prirode.

U Sloveniji postoje snažna eko udruženja koja se zalažu „za čeloveku prijazno tehnologijo“ (za čoveku prijateljsku tehnologiju) i vlada očito uvažava stav da bez obzira na moguće pritiske korporativnih sektora i EU administracije, izuzetno je važno poduzimati adekvatne mere kako razvoj i napredak nebi ugrozili ljudsko zdravlje i prirodu.

Srbija najviše zaostaje u zaštiti prirode, najnemarnija prema vodi i vazduhu

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

komentar

Klikni da objaviš komentar

919 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap