Novi Sad

„Karmina Burana“ oduševila hiljade Novosađana na Pozorišnom trgu (FOTO, VIDEO)

Karmina Burana SNP
Foto: Screenshot

Novi Sad je sinoć bio domaćin nesvakidašnjeg muzičkog događaja, izvođenju čuvene „Karmine Burane“ na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta.

Ovaj spektakl je pokazao koliko su Novosađani želji prave kulture, u gradu koji ove godine nosi titulu njene evropske prestonice, jer je okupio nekoliko hiljada ljudi, koji su uživali u ovom monumentalnom muzičkom delu, koje je izvelo čak 400 muzičara.

Zainteresovani su se tiskali na prepunom Pozorišnom trgu koji je odzvanjao zvucima klasične muzike, a najuporniji su došli dosta pre samog početka, kako bi zauzeli najbolje pozicije.

Karmina burana SNP 2
Foto: Vanja Zelenović / RINGIER

Spektakl je počeo tačno u 20 časova, izvođenjem poznate kompozicije „Fortuna“, na opšte oduševljenje okupljenih, a na trgu su bile prisutne sve generacije – od najmlađih do najstarijih.

Monumentalno delo Karla Orfa u izveli su muzičari Srpskog narodnog pozorišta i Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“, a nastupili su: dva simfonijska orkestra, dva hora i dečiji hor. Koncertom je dirigovao maestro Aleksandar Kojić a solisti su bili: sopran Marija Jelić, tenor Aleksandar Tolimir i bariton Vasa Stajkić.

„Karmina burana“ Karla Orfa (1895-1982) od nastanka 1937. godine, najpopularnije je delo nemačkog kompozitora, za koje je tekst našao u istoimenoj zbirci iz 13. veka, u kojoj su sabrane pesme školaraca lutalica, dokonih studenata i pevača, sočni, pikantni stihovi o ljubavi i prirodi, bezbrižna himna životnoj radosti.

Ovo moćno delo muzike dvadesetog veka pisano je za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama.

Ovo je bila jedna od retkih prilika u Novom Sadu kada je na otvorenoj sceni bio toliki broj izvođača u okviru jednog programa.

Izvor: 021

Hteli smo kulturu i sad gledamo oštećenu fotografiju gej para u centru Novog Sada (FOTO)

92 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap