Magazin

Libanci nisu besno tvitovali, ili čekali da ih oslobode EU, Rusija i SAD – osvojili su ulice!

Glavni grad Libana juče je bio poprište bitke između građana i korumpirane vlasti. Prvi optužuju potonje da su svojim nemarom krivi za stravičnu eksploziju koja je odnela preko 150 ljudskih života, ranila 5 hiljada, a bez krova nad glavom ostavila nebrojeno mnogo građana.

Vlada i predsednik te optužbe odbacuju i krivicu svaljuju na, pazite sad – prethodnu vlast. Ta i takva neodgovornost možda prolazi u nekoj tamo Srbiji, ali u Libanu više ne.

Suočeni sa besramnošću vlasti koja ih je zavila u crno, Libanci nisu besno tvitovali, pisali cinične komentare na fejsbuku ili čekali da im okove skinu EU, Rusija ili SAD, već su uradili jedinu ispravnu stvar – izašli su na ulice da protestuju.

Ne razmišljajući da li je bačeno jedno jaje krivično delo ili da li je lepljenje plakata na ulazu državne televizije „uništavanje zajedničke imovine“ oni su juče, na prepad, zauzeli:

  • Zgradu Ministarstva spoljnih poslova i proglasili je za „Štab revolucije“ ;
  • Zgradu Ministarstva ekonomije;
  • Zgradu Ministarstva ekologije i zaštite životne sredine;
  • Sedište Udruženja banaka…

Takođe, na centralnom gradskom trgu postavljena su improvizovana vešala, a najčešće skandiranje bilo je „Ostavke ili vešala“.

Videvši da je vrag odneo šalu Premijer je brže-bolje najavio da će u ponedeljak raspisati vanredne izbore.

U kasnim večernjim časovima na ulice je poslata vojska da pokuša da oslobodi državne institucije. Korišćeni su suzavac i gumeni meci. Preko 150 građana je povređeno, a jedan policajac je, nažalost, smrtno stradao. U trenutku pisanja ovog izveštaja još uvek nemamo precizne informacije da li je uspeo „kontraudar“ od strane vojske i policije.

Važno je reći da je počela da pristiže humanitarna pomoć. Kiprani su prvi poslali avion pun namirnica, Rusija i Francuska takođe hranu, ali i medicinsko osoblje i opremu za prvu pomoć. Ujedinjene nacije odobrile su 8 miliona dolara.

Građani apeluju da se pomoć ni slučajno ne distribuira preko korumpiranih vladinih tela, već isključivo preko Crvenog krsta i sličnih organizacija.

Ova bitka između dobra i zla nastaviće se i danas. Zna se na čijoj je strani naše srce. Da li će vatra koja je juče upaljena u zlosrećnom Bejrutu imati snagu da osvetli čitav licemerni svet, da li će možda probuditi i anestezirane narode koji prolaze kroz sličnu matricu i, na koncu, da li će i nas inspirisati da konačno ustanemo i da se borimo?

Izvor: Facebook/Čuvari/ke vatre

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

535 Shares
535 Shares
Share via
Copy link