Magazin

Grad u kom kiša ne prestaje, drugo ime mu je depresija, a turisti ga obožavaju

bergen
Printscreen

Grad, koji je mnogima sinonim za depresiju, nalazi se među najpoznatijim turističkim destinacijama Norveške.

Reč je o Bergenu, gradu sa najviše kišnih dana u toku jedne godine.

Holidu, koji je vodeći pretraživač za iznajmljivanje smeštaja putem interneta, uradio je istraživanje i došao do apsolutnog pobednika kada je reč o količini padavina u godini.

Naime, koristeći podatke aplikacije World Weather Online, došli su do zaključka da Bergen, drugi najveći grad Norveške, ima najviše kišnih dana.

Ovaj grad ima u proseku 12,7 kišnih dana mesečno i dnevnih padavina od 8,8 milimetara.

Najduži neprekidni period kišnog vremena u Bergenu zabeležen je krajem 2006. i početkom 2007. godine. Tokom tog perioda, kiša je padala bez prestanka 85 dana, počevši od 29. oktobra i trajala sve do 21. januara.

Norvežani se, međutim, ne obaziru previše na kišu – oni veruju da ne postoje loše vremenske prilike, već samo nedovoljno adekvatno obučena osoba.

Uprkos meteorološkoj prognozi, Norvežani podstiču sve zainteresovane da ih posete, prenosi 24sedam. Osvrćući se na lepe parkove, fascinantne fjordove, kao i zanimljive muzeje i galerije koje nudi njihov grad, oni ističu Bergen kao destinaciju vrednu pažnje.

Dragan iz Norveške otkriva kako izgleda život na dalekom severu: „Stan 1.500 €, struja 600, ali jedna stvar mi najviše smeta“

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link