Magazin Putovanja

Ovaj grad je najkišovitiji u Evropi, a 2006. godine padala je 85 dana bez prestanka

bergen norveška

Ovaj grad u proseku ima 12,7 kišnih dana mesečno i 8,8 milimetara padavina dnevno pa je proglašen najkišovitijim gradom u Evropi.

Internet pretraživač za iznajmljivanje smeštaja Holidu analizirao je najkišovitije gradove u Evropi. Koristeći podatke iz aplikacije World Weather Online, oni su rangirali gradove na osnovu prosečnog broja kišnih dana u mesecu, kao i statistike prosečnih dnevnih padavina.

S obzirom da Bergen u proseku ima 12,7 kišnih dana mesečno i 8,8 milimetara padavina dnevno, Holida je drugi najveći grad Norveške proglasio najkišovitijim gradom u Evropi. I nije on jedini koji je to uradio.

Turistička zajednica grada Bergena u svojim marketinškim aktivnostima često pominje kišu, a stavljaju je i na svoje razglednice. Norvežani se ne plaše kiše – uostalom, ne veruju da je vreme loše, postoje samo loše obučene osobe.

Naprotiv, podstiču sve zainteresovane da ih posete bez obzira na vremensku prognozu – od njihovih prelepih parkova i fjordova do zanimljivih muzeja i galerija.

Bergen ima jedinstven geografski položaj. Nalazi se na jugozapadu Norveške na obali Severnog mora i okružen je sa sedam planina, što ga čini ranjivim na dugotrajne i obilne padavine.

Najduže neprekidno kišno vreme u Bergenu zabeleženo je krajem 2006. i početkom 2007. godine. Kiša je padala čak 85 dana zaredom – od 29. oktobra do 21. januara.

Najduža kontinuirana kišna sezona u letnjim mesecima bila je 1952. godine, kada je kiša padala bez prestanka od 1. do 24. juna.

Odgovor na to pitanje zavisi od toga kakvi su vaši planovi, ali odmah treba da znate da nijedno godišnje doba nije posebno suvo.

U proseku, Bergen ima najmanje kiše u junu, a najviše u oktobru. Prosečna temperatura tokom leta kreće se od 9,9 do 20,7 stepeni Celzijusa – pri čemu je jul najtopliji mesec.

Tokom zime očekuje se jak vetar, ponegde sneg i prosečne temperature od -0,1 do -4,9 stepeni Celzijusa.

Ako imate priliku da posetite Bergen, iskoristite je. Samo ne zaboravite da ponesete kišobran.

Izvor: Punkufer

Novosađanin pliva Jevrejskom ulicom, kaže da je voda prijatna i ekstra za kupanje (VIDEO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link