Magazin Srbija

Za berače malina dnevnica 25€, nema ko da radi

SAVO
Savo Radosavljević/Foto: RINA

Sezona berbe malina počinje za manje od mesec dana, a osim roda i plasmana ono što brine poljoprivrednike jesu sezonski radnici koje ne mogu da pronađu.

Savo Dobrosavljević iz sela Vučkovica do sada je radnike dovozio iz Ruminije, ali usled epidemije korona virusa sada za svakog mora da plaća testove što mu se ne isplati.

Ovog leta će njegove malinjake osim članova porodice, posle dužeg vremena da beru i radnici iz Srbije koje je jedva našao, iako su dnevnice odlične i za malo više od mesec dana mogu da zarade 100.000 dinara.

– Sve će biti teže i teže naći dobre i kvalitetne berače. Više nije kao nekad, kada su se ljudi utrkivali da dođu i zarade odlične plate u malinjacima.

Moje maline su 12 godina brali radnici iz Rumunije koji su odlični i pošteno zarade svaki dinar. Međutim, ove godine testovi su preskupi, nisam imao nikakvu računicu kada bih sve to plaćao.

berba
Foto: RINA

Našao sam ekipu iz Grdelice koja uskoro dolazi, dnevnica im je 25 evra i dobijaju još pet evra za hranu, pošto su tražili da sami sebi spremaju obroke, izjavio je za RINU Dobrosavljević a prenosi Blic.

Ovaj voćar pod zasadima maline ima površinu oko hektar ipo, sorte su vilamet i miker. Vremenska klackalica uticala je na količinu roda, ali kako kaže Savo, ne toliko i na kvalitet.

– Prošle godine prinosi su bili oko 20 tona, sada će to biti oko 30 odsto manje konkretno u mojim malinjacima, ali u razgovoru sa kolegama shvatio sam da šteta ove godine ide čak i do 50 odsto. Prvo je malinu ubio mraz, a onda i druge vremenske nepogode. Ono što je ostalo je zadovoljavajućeg kvaliteta, očekujemo krupne i ukusne plodove, kaže Savo.

O ceni je još uvek rano pričati, najavljuju oko 300 dinara po kilogramu, ali sve je neizvesno dok ne počne berba. Tada će malinari tačno znati koliko sav njihov uložen trud košta po kilogramu.

– Ukoliko bi cena dostigla visinu prošlogodišnje i kretala se negde oko 250 dinara, ja bih bio zadovoljan,zaključio je ovaj malinar iz Dragačeva.

Sve životne lekcije koje sam naučila tokom vikenda branja malina

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentara

Klikni da objaviš komentar

 • Mmm, da… Evo ja cu da berem. Berem do dve gajbice dnevno. Nece da vam se isplati, ali hajde da vam ucinim 😛

 • Radila sam 3 g. u Arilju.
  1. plate lažu
  2. nerealna količina uslov za dnevnicu
  3. maline su prskane po 20x bukvalno, pa je veoma nezdravo biti u malinjaku
  4. lažu da im rade porodice, eno ih svi u Bg, a u malinjacima rade prof.fizike iz Kg, devojke iz Prokuplja…
  5. ne daju ugovor ni o pp, pa zašto bih radila
  6. preko se plaća mnoooooogo bolje
  7. u Bg sam menadžerka u stranoj firmi i plata mi je cele godine jača od te.
  8. ne kupujem srpske maline jer su otrovne i preskupe, jeftinije u Lidlu

OGLAS

60 Shares
Share via
Copy link