Beograd Magazin

Beograđani napravili kolaps zbog duplog zelenog za levo koje u Novom Sadu fercera bukvalno oduvek

semafor-zasticeno-levo-skretanje
Foto: PrintScreen Telegraf

Beograđani su uspeli da zakuvaju pravi saobraćajni kolaps i to samo svojom krivicom. Vozači u glavnom gradu, potpuno nepriviknuti na novu signalizaciju, koja sada na nekim raskrsnicama sadrži i “zaštićeno levo skretanje” ili duplo zeleno za levo, čekali su i čekali i načekali se, a mogli su samo pozvati i neke prijatelje iz Novog Sada da im malo objasne gradsku vožnju.

“Zaštićeno levo skretanje” je u Beogradu potpuna novina koja bi trebalo da olakša protok automobila. Ipak, u saobraćaju je ova zelena strelica za levo donela potpunu konfuziju, a komentari na društvenim mrežama i ispod medijskih natpisa o ovoj saobraćajnoj novotariji gore – od muke, panike i neznanja.

Da ova zelena strelica ipak nije ništa ni strašno, a još manje opasno, potvrđuje primer iz rivalskog grada u kom su vozači odavno savladali ovakve semafore.

Evo kratke lekcije o svetlosnoj signalizaciji

“Zaštićeno levo skretanje” dozvoljava prolaz jedino vozilima koja skreću ulevo. Kada je zeleno za levo, to znači da je svima ostalima u raskrsnici, pa i pešacima, crveno svetlo. Zato se i zove zaštićeno.

Za većinu beogradskih vozača ovo je potpuna novotarija i umesto da što pre prođu kroz raskrsnicu kako bi se protočnost saobraćaja povećala, oni čekaju da utvrde da li će vozač onaj s desne strane zaista stati i oklevanjem prave kolaps.

Međutim, stvar je upravo u tome da više ne moraju da propuštaju vozila koja im dolaze sa desne strane, niti da propuštaju pešake jer je samo i isključivo njima zeleno svetlo.

Kako pišu Novosti, ovakve promene u signalizaciji inicirao je Sekretarijat za saobraćaj grada Beograda, pre svega sa idejom da se na taj način poveća bezbednost u saobraćaju, jer su zaštićena leva skretanja sa aspekta bezbednosti odlično rešenje.

Beogradska novotarija u Novom Sadu postoji oduvek

Beogradska novotarija, novotarija je zapravo samo za Beograđane koji se iz Beograda makli nisu.

Naime, u Novom Sadu ovakvi semafori sa “zaštićenim levim skretanjem” funkcionišu besprekorno valjda oduvek, a jedino zagušenje i nervozno trubljenje nastaju kad se na semaforu nađu oni koji ne voze redovno novosadskim ulicama. “Zaštićeno skretanje levo” nalazi se na svim najprometnijim novosadskim raskrisnicama. Beogradski vozači mogli bi konsultovati Novovosađane za koji čas vožnje sa upoznavanjem sa svetlosnom signalizacijom.

Dok se Beograđani prepiru oko nove signalizacije, oko toga je li ili nije opasno, šta se dešava kad ne radi semafor i sličnih dilema i trilema, Novosađani likuju.

No, šalu na stranu, sigurno će novi semafori vrlo brzo postati stara vest za vozače u Beogradu i još jedna savladana saobraćajna zavrzlama.

Aca – oprostite mi moju ružnu prošlost – Šapić kaže da je pogrešio što nije verovao u Beograd na vodi

305 Shares
305 Shares
Share via
Copy link