Magazin Novi Sad

Novi Sad i Beograd – večiti „rivali“ sa istim ciljem

Beograd - Novi Sad
Foto:SD/ilustracija

Novi Sad i Beograd vode višedecenijsku borbu koji grad ima bolje i lepše uslove za život. Borba između glavnog grada  Beograda i „srpske Atine“ Novog Sada je uvek aktuelan „dvoboj“ koji reklo bi se ne možemo rešiti ni u čiju korist.

S tim u vezi da napravimo mali osvrt i razmotrimo šta možete naći u jednom gradu a u drugom ne.

Isprava bismo mogli reći da Novi Sad odiše mirnoćom i pitomošću i stiče se utisak da vam je sve na dlanu, brže se stiže od tačke A do tačke B, kompaktnije je. Beogard je haotičan, bučan i veliki. Ali, kada bi govorili o energiji grada, ljudi, o kvalitetu i kvantitetu prilika i raznih  dešavanja, o onome što jedan grad u celosti može nekome da ponudi, Beogradu teško da može neki grad da parira. S druge strane sa Novim Sadom „igramo“ na sigurno, nekako je sve preglednije, čini se dostupnije i lakše.

Univerzitetski centri

I Beograd i Novi Sad su veliki univerzitetski centri. Osnovna razlika u studentskom životu između Novog Sada i Beograda je to što je Novi Sad manji, još uvek jeftiniji za troškove života i lakši za svakodnevnu organizaciju života, jer je na primer manje vremena potrebno za gradski prevoz i sve je poprilično bliže. Beograd je veći, dinamičniji, sa većim brojem studenata i fakulteta. Oba grada pružaju raznovrsne mogućnosti za mlade u vidu: praksi, konferencija, volontiranja i drugih oblika usavršavanja. Ali i festivala, žurki, putovanja i drugih događaja za mlade.

Prevoz

Prednost Novog Sada sastoji se u tome što je taksi u Novom Sadu značajno povoljniji od taksi prevoza u Beogradu. Start taksi vozila u Beogradu je 250 rsd, u Novom Sadu 140 rsd.

Jeftinija je i cena karte za gradski prevoz, u Boegradu je 89 rsd, u Novom Sadu 65 rsd. U Beogradu su redovi vožnje mnogo češći nego u Novom Sadu, pa tako nećete morati da čekate 20 minuta (kada govorimo o vožnji bez zastoja i gužvi u gradu) da biste otišli pet stanica dalje. U srpskoj Atini prema redovnom vremenu polazaka čekaćete između 12 i 20 minuta, u zavisnosti kojom linijom želite da se vozite.

U Novom Sadu su vozači manje agresivni, a zbog ravnice ima dosta trotoara i širokih bulevara. Ali i biciklističkih staza pa je biciklo omiljeno prevozno sredstvo Novosađana, što je priznaćete velika prednost.

Petrovaradinska tvrđava - Novi Sad

Noćni provod

I Novi Sad i Beograd mogu se pohvaliti odličnim noćnim životom. Naravno da ponuda sadržaja ovog tipa u Novom Sadu ne može da se poredi sa glavnim gradom s obzirom na to da Beograd važi za jedan od najboljih mesta za provod u celoj Evropi.

Kulturni sadržaji

Centralizacija Srbije dovela je do toga da se većina kulturnog i društvenog života odvija upravo u prestonici, ali Novi Sad ubedljivo drži drugo mesto na toj lestvici. Beograd, kao glavni grad, ima pristup mnogim dešavanjima. Većina dobrih koncerata, muzeja i festivala nalazi se tamo.Beograd je  centar mogućnosti, centar dešavanja i prilika.

Univerziteti

Beogradski univerzitet ima 31 fakultet, 11 naučno-istraživačkih instituta, 13 centara i Univerzitetsku biblioteku pa nije ni čudo što dosta mladih dolazi upravo u Beograd na studije i većina njih tu i ostaje.

Univerzitet u Novom Sadu je jedan od glavnih razloga zašto se mladi odlučuju za život u ovom gradu. Jedan je od retkih gradova koji na jednom mestu – u jednom kampusu – okuplja gotovo sve fakultete. Novosadski univerzitet je jedini državni univerzitet u Vojvodini i drugi najveći u celoj Srbiji.

Oni koji žele da studiraju nešto za šta u Novom Sadu nemaju mogućnosti, a najčešće su to političke nauke, vojna akademija, različiti strani jezici za koje ne postoje katedre na novosadskom Univerzitetu odlučuju se za Beograd.

Vrtići

Dostupnost vrtića ni u Beogradu i Novom Sadu nije na zavidnom nivou i uvek postoji potreba za izgradnjom istih. Prednost Novog Sada jeste što vrtić ne plaća nijedno dete dok to u Beogradu nije slučaj.

Takođe, grad Novi Sad svim prvacima obezbeđuje besplatne udžbenike bez obzira na socijalni status.

Aerodrom

Pored aerodroma Nikola Tesla u Beogradu i aerodroma u Nišu, ne postoji nijedan drugi aerodrom u Srbiji koji saobraća na međunarodnim linijama. Tako da oni Novosađani koji bi na put avionom, moraju ipak u Beograd.

Zoološki vrt

Beograd se svakako može pohvaliti jednim od najboljih i najbogatijih zooloških vrtova u zemlji, ali i regionu. Atrakcija koju pored Kalemegdana posećuju kako Beograđani, tako i turisti, veliki je nedostatak Novom Sadu. I često možete videti da se Novosađani žale kako im fali životinjsko carstvo. Mada i sami Novosađani kada dođu u Beograd, odu u zoovrt.

Beograd - Kalemegdan

Cene i nekretnine

Tržište nekretnina u Srbiji, pogotovo u Beogradu i Novom Sadu je u konstantnom rastu, što po pitanju broja nekretnina koje se grade, kupuju i prodaju, što po pitanju cena.Dok je rastući trend “beogradizacije” prisutan možda već decenijama (gotovo da četvrtina stanovništva Srbije danas živi u Beogradu), ovaj trend je uslovio prebrzu i neplaniranu dogradnju prestonice koja je uz nepostojanje odgovarajuće infrastrukture i plana uslovila da građani Beograda imaju sve nesnosniju svakodnevicu. Tema koja je ovih dana naročito aktuelna jeste zagađenje u Beogradu, a problemi koje najviše muče Beograđane jesu gužve u saobraćaju.

Što se tiče gradnje i potražnje stanova ali i rasta cena čini se da Novi Sad prati Beograd. Tržište nekretnina u Novom Sadu je u konstantnom porastu u poslednjih nekoliko godina.Na to utiče više stvari. Pored odličnog geografskog položaja, stavka koja izdvaja Novi Sad od drugih gradova u Srbiji jeste da je Novi Sad jak univerzitetski centar, a u poslednje vreme, sve je više velikih kompanija što nacionalnih, što međunarodnih koje posluju u ovome gradu. A Novi Sad je primamljiv investitorima jer se nalazi na položaju koji je pogodan za proizvodnju, nadomak autoputa E-75.A primećuje se i jačanje IT sektora, koji spada u jednu od privrednih grana koja je možda najperspektivnija u našoj zemlji.

Predrasude ili ne?

Neko nepisano pravilo koje se godinama primećuje jeste da je Beogarad otvoren za sve , da su stranci kao i ljudi iz unutrašnjosti uvek dobro došli i prihvaćeni dosta srdačno i prijateljski, dok za Novi Sad važi rezervisanost  za došljake ili „dođoše“ kako u žargonu kažu.

Sličnosti

Dok Beograđani leti traže osveženje na Adi, Novosađani posećuju Štrand. I dve najpoznatije ulice Knez Mihajilova i Zmaj Jovina su  omiljene za šetanje i druženje. Za vikend Novosađani mogu da odmore i uživaju u prirodi Fruške gore a Beograđani na Avali. Novosađani imaju Exit a Beograđani Beer fest,oba jako posećena i popularna.

Oba grada krase predivne tvrđave, koje se sjajno drže s obzirom na to koliko se o njima vodi računa, ali i spomenici Đuri Jakšiću . Onaj u boemskoj Skadarliji i drugi, koji sedi u Dunavskom parku, gotovo su identični. A za to je glavni „krivac“ Jovan Soldatović.

Spomenik Đuri Jakšiću, Jovan Soldatović
Foto: Vikipedia

 

Ne možemo da ne pomenemo da je zadnjih nekoliko godina pokazalo da su stanovnici oba grada ujedinjeni oko problema koji ih tište, i jedni i drugi su izlaskom na ulice oko gorućih problema društva i zemlje pokazali da su spremni da se izbore za svoja prava i svoje gradove.

Mnogo je još prednosti i mana, sličnosti i razlika koje imaju i jedan i drugi grad i ovo nabrajanje bi moglo ići u nedogle. A  sve nekako ukazuje da se ovaj duel uvek završava nerešenim rezultatom. Na kraju sve je stavar volje, želje, mogućnosti, prioriteta i onoga za čim tragamo i kakav nam život odgovara i ka čemu težimo.

Kakvo god vaše mišljenje bilo, činjenica je da su oba grada omiljena kako Srbima, tako i turistima.I najlepše bi bilo  da  ovaj  „duel“ među Novosađanima i Beograđanima doprinosi samo razvoju i pogodnostima oba grada koji bi išao u prilog i Novosađanima i Beograđanima i da svi zajedno tražimo šta je to što nas povezuje i što može da nas ojača, koji su zajednički interesi a nikako da nas razdvaja.

 

Život u Beogradu, posle Novog Sada

Irena Bjelić

komentar

Klikni da objaviš komentar

 • hahaha
  sve naopako
  Bg mrze i sebe, a kamoli došljake iz „unutrašnjosti“, pa i strance
  jer oni su „posebna fela“ = u realnosti najgore seljačine
  vi u NS umišljate još gore od Bg: bolji ste od Bg, niste, iste predrasude, plus umišljate da niste Srbija
  sramota

25 Shares
Share via
Copy link