Beograd Vesti

12 prevremeno rođenih beba inficirano koronom: „Ma ‘ajte, ništa strašno, bilo ih je i 20“

beba inkubator
Foto: ilustracija, EPA-EFE/JALAL MORCHIDI

– Nije mi jasno kako u ‚super zaštićenom prostoru‘ na neonatologiji, koronu dobije 12 prevremno rođenih beba. Mi smo, kao roditelji morali da ispoštujemo rigorozne protokole, svoje dete nijednom nisam video otkako se rodilo, rekli su nam da je svo osoblje testirano i da niko nije pozitivan, ali su i pored svih mera koronu dobile bebe koje su u inkubatoru. Izgleda da je ipak neko prekršio protokol – revoltiran i u očaju, priča za portal Nova.rs tata jedne od 12 beba koje su virusom inficirane u GAK u Višegradskoj.

Zabrinut i uznemiren zbog saznanja da je njegova prevremeno rođena beba, inficirana koronovirusom, sagovornik Nove (ime i prezime poznato redakciji) otkriva da je za promenu stanja svog deteta saznao tokom redovnog telefonskog poziva, na koji ima pravo jednom u toku dana.

Njegova zabrinutost dodatno je porasla, jer kako kaže, „niko nije našao za shodno“ da ga obavesti da je njegova beba dobila koronu.

– Ja informacije dobijam samo jednom dnevno, takav je njihov protokol i to sam prihvatio bez pogovora. Telefonom mogu da pozovem između 12 i 13 sati. Juče su mi saopštili da je u jutarnjim satima moje dete testirano i da je pozitivno na koronu. Šta bi se desilo da sam, recimo, juče propustio da pozovem u tom terminu, da li bi hteli da razgovaraju sa mnom da sam pozvao kasnije? Niko od njih nije smatrao da je u redu da me kao roditelja obaveste da je kod mog deteta došlo do nekih promena i da me pozovu van tih protokola. Čak i sada, kada znam da mi dete ima koronu, informacije mogu da dobijem samo jednom dnevno – slomljen od brige priča ovaj tata.

Njegova supruga porodila se još u decembru u GAK u Višegradskoj, a posle njenog otpusta, beba je zbog prevremenog rođenja ostala u inkubatoru na Odeljenju neonatologije.

Ovaj tata priča da zbog strogih pravila i protivepidemioloških mera nijednom nije video svoje dete. Kaže, da je to prihvatio sa razumevanjem i uverenjem da je tokom pandemije takva odluka u interesu njegove, ali i svih drugih prevremeno rođenih beba.

Međutim, posle saznanja da se korona pojavila na strogo zaštićenom delu Klinike, sada sumnja da li je osoblje u svakom trenutku poštovalo sopstvene protokole.

– Neka neozbiljnost se desila, izbilo je nešto, nije korona mogla da se pojavi tek tako. Doktorka sa kojom sam razgovarao kaže da nije njihova krivica, da je svo osoblje testirano i da niko nije pozitivan. Meni je potpuno nenormalno, kako beba koja ne izlazi iz inkubatora i niko nije zaražen oko nje, koju roditelji ne mogu da vide, ne može niko da joj priđe, dobije koronu i još 11 beba oko nje. Kako je onda došlo do toga? Nisam očekivao da će u ovakvoj zdravstvenoj ustanovi da se desi propust ove vrste. To mi je apsolutno nepojmljivo i ceo dan mi je u glavi samo to, da moja i sve druge bebe budu dobro – zabrinuto priča ovaj tata.

On dalje otkriva i da je tokom telefonskog razgovora sa osobljem klinike, verovatno u pokušaju da ga umire i ublaže celu situaciju, dobio saznanja koja su ga dodatno uznemirila. Kako tvrdi, rečeno mu je da su se slične stvari i ranije dešavale.

„Nije to strašno, to je 12 beba, bilo ih je i 20“

Sagovornik Nove kaže da je na svoje insistiranje da mu iz GAK-a daju odgovore na pitanje kako je beba zaražena, ako su svi na Klinici zdravi, dobio ležeran odgovor, da to nije ništa strašno, te da su bebe ,,mogle da se zaraze pregledom u drugoj ustanovi‘‘.

– Doktorka mi je rekla, da je hipotetički moguće, da dete dobije koronu, ako, recimo, ode na pregled kod oftalmologa. Doslovce mi je rekla ,Mi se brinemo da dete ne bude slepo, pustite sad koronu‘. Sad pričaju, da moje dete može da ode na pregled u neku drugu kliniku i da je moglo da bude u kontaktu sa drugim ljudima. To je meni van pameti, znači da nisu ispoštovani protokoli i da je neko bio inficiran ko je bio u kontaktu sa bebama. Još mi je rekla, „‘ajte, nije to ništa strašno, to je 12 beba, bilo ih je i 20“ – šokiran je on ovim saznanjem.

Uz sve to, navodi da i dalje informacije o zdravlju svog deteta može da dobije samo jednom dnevno.

– Rekli su da će moje dete ponovo da testiraju za sedam dana, pa posle tog testa opet za sedam dana, a ja da zovem svakog dana od 12 do 13 sati. Pa ja, ali svi drugi roditelji čija su deca zaražena, treba da preživimo tih 15 dana. Kako da spavam, kad znam da je moje dete nemoćno i bolesno, da možda ne može da diše – priča on, izbezumljen od brige.

Ovaj tata tvrdi da u potpunosti stoji iza svojih reči, ali je zamolio da mu ne otkrivamo identitet, jer, kako kaže njegova beba još uvek zavisi od nege lekara i nije dostigla dovoljnu težinu da može da izađe iz porodilišta.

Dodaje i da ne upire prstom ni u koga, već da jednostavno želi da se o ovoj pojavi obavesti javnost i da mu je u ovom trenutku jedino bitno da njegovo i sva druga deca izađu zdrava.

– Samo želim da se na vreme skrene pažnja i da se povede računa o deci koja su sad bolesna. Ako treba, neka promene procedure ili uozbilje protokole. Ne želim da se o ovom problemu ćuti, sada dok traje. Želim da sva deca koja su sada bolesna izađu zdrava i da se na klinici promene stvari, jer će sutra doći druga deca, kojoj bi moglo da se desi isto što i našim bebama – poručio je ovaj tata.

Ministarstvo zdravlja potvrdilo da su bebe inficirane

O pojavi koronavirusa na Odeljenju neonatologije, naš portal je još juče zatražio odgovore od GAK -a u Višegradskoj i direktora dr Aleksandra Stefanovića. Međutim, odgovor nismo dobili.

U međuvemenu je ovu informaciju saopštenjem za javnost potvrdilo Ministarstvo zdravlja.

Oni su naveli da ni kod jednog deteta nisu registrovani znaci infekcije koja je otkrivena prilikom rutinskog testiranja jednog novorođenčeta u sklopu pripreme za konsultativni pregled van klinike.

– Ostalih jedanaestoro novorođenčadi, hospitalizovanih u istom prostoru, testirani su kao kontakti. Pozitivna novorođenčad su prevedena u prostor predviđen za izolaciju, dok su i negativni kontakti takođe izdvojeni – navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Takođe su istakli i da je na svim klinikama pojačan nadzor nad infekciijama.

Izvor: Nova

Palčica iz Novog Sada rođena sa 1.300 grama, hrabro se borila i izrasla u preslatku devojčicu

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link