Magazin

Žena čudesne životne priče započete u logoru Staro sajmište slavi 80. rođendan

ester bajer

Ester Bajer – beba čudesne životne priče sa Starog sajmišta je baka koja danas (31. januar) slavi 80. rođendan.

Kada je njena majka odvedena u najveći nemački logor na evropskom jugoistoku, što je Staro Sajmište u Beogradu tada bilo, ubrzo je usled loših uslova i stresa dobila prevremene trudove i u sedmom mesecu rodila dete koje je tada imalo svega 900 grama.

Više članova porodice, koji su bili sa njom u zatočeništvu u tom trenutku, bili su svesni da novorođenče ne može da preživi teške logorske uslove. Zato su se dogovorili da pokušaju da bebu prokrijumčare u torbama za hleb, što im je i uspelo. Dete, koje je tada bilo manje od vekne hleba, odneto je u Zvečansku. Dugo nije imala svoj krevetac, već je spavala u kutiji za cipele napunjenoj vatom. Kako su nemački okupatori redovno proveravali da li se u domu skrivaju jevrejska dece, bebi su dali srpsko ime Olgica.

Nije dugo prošlo kako je mala Olgica pronašla dom u sirotištu, a cela njena porodica koja je ostala u logoru – roditelji, baka i deka, stričevi – svi su ugušeni u “dušegupki”, tokom vožnje do masovne grobnice u Jajincima.

Tek posle završetka rata kapetan rečnog broda Vilim Bajer, Olgičin deda sa očeve strane, dolazi po nju.

U znak sećanja na majku, Olgica će posle rata uzeti ime Ester, a i kada se udala zadržala je prezime Bajer, kao zahvalnost dedi uz kojeg je odrasla.

Izvor: Facebook/Antifašistički front 23. oktobar

147 golorukih krenulo je na čuvare logora i bodljikavu žicu – 105 je uspelo

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

26 Shares
Share via
Copy link