Novi Sad Vesti

Batut upozorava da je Novi Sad među najopasnijim gradovima u naredna 2 dana

visoka temperatura
Foto: ilustracija

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ upozorio je na to da je Novi Sad među gradovima koji će biti najpogođeniji predstojećim toplotnim talasom.

Osim Novog Sada, najugroženiji gradovi biće Beograd, Kikinda, Zrenjanin, Bečej, Loznica, Valjevo…

Dodaje da se prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature u kategoriji veoma opasne pojave očekuju na teritoriji Južnobačkog okruga 21. i 22. juna, a grada Beograda, Severnobačkog, Severnobanatskog, Srednjobanatskog, Mačvanskog, Kolubarskog, Podunavskog i Pomoravskog okruga u subotu, 22. juna.

Na severu i u pojedinim zapadnim, južnim i centralnim delovima Srbije očekuju se vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha u kategoriji opasne pojave u periodu do 26. juna.

„Postoje uslovi za pojavu toplotnog talasa do 23. juna na teriroriji grada Beograda, Južnobačkog, Severnobanatskog, Srednjebanatskog, Zapadnobačkog, Južnobanatskog i Pomoravskog okruga, a potencijalno i na teritoriji Severnobačkog, Sremskog, Mačvanskog, Kolubarskog, Braničevskog, Kosovskomitrovačkog, Podunavskog, Borskog i Nišavskog okruga“, navodi Batut u biometeorološkoj prognozi.

Sa aspekta zdravlja ljudi, prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, toplotni talas je pojava od najmanje tri uzastopna dana kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha iznad definisane kritične vrednosti, podseća Batut.

Klima Novog Sada se menja. U poslednjoj deceniji prosečna temperatura bila je gotovo 13 stepeni Celzijusa, RHMZ je većinu godina označio kao ekstremno tople.

U protekloj deceniji u Novom Sadu su zabeleženi najtopliji mart, jul, septembar i oktobar, drugi najtopliji jul, kao i prva zima u kojoj nije bilo ledenih dana. To su samo neke od stavki koji se mogu naći u godišnjim izveštajima RHMZ-a.

Ostatak teksta čitajte na portalu 021.

Vrućine u Grčkoj već odnose živote – petoro turista preminulo, za troje se traga

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link