Magazin

Za njega su govorili da je najveća cicija među srpskim glumcima, a sreću je pronašao tek sa 7. ženom

bata-paskaljevic

Mihajlo Bata Paskaljević preminuo je 2004. godine u zemunskoj bolnici ne dočekavši premijeru poslednjeg ostvarenja, “Pljačka Trećeg rajha”, čuvenog Zdravka Šotre.

Mihajlo Bata Paskaljević se pojavio u više od 200 televizijskih i bioskopskih filmova i serija, nagrade su ga zaobilazile, kao i glavne uloge. Zvali su ga srpski Deni Devito, kao i kraljem sporednih uloga. To mu nije smetalo da osvoji publiku, a da od epizodnih uloga napravi remek-dela, piše Stil.

Osim kod publike, bio je omiljen i među kolegama. Duhovit i otvoren, lako je postao omiljeno TV lice 60-ih i 70-ih među Jugoslovenima.

Kolege su ga često zadirkivale da je najveća škrtica među glumcima, a po pozorišnim klubovima se moglo čuti da je Bati lakše izvaditi zub nego dinar iz novčanika.

Govorio je da postoje tri stvari koje nikad neće odbiti: ulogu, čast u kafani i žene.

Sanjao je da postane glumac, al’ je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, da bi za vreme rata upisao Muzičku akademiju, odsek za glumu, koji je imao izvanredne profesore.

Malo poznat detalj iz njegovog života je onaj da je rođen sa prezimenom Paskalj, te da je tek kao momak dodao sufiks “vić”.

Ženio se pet puta, mada ima onih koji tvrde da je zapravo šest ili čak sedam puta stao pred matičara, ali se najčešće govori kako ga je u smrt ispratila 7. žena, ne zna se da li je bila zakonita.

U trećem braku sa Brazilkom Renildom dobio je sina Zoju, koji živi u Nemačkoj.

Poslednju suprugu Faniku upoznao je u kafani. Upoznali su se slučajno.

– Posle sahrane svratio sam na piće u kafanu Kosovski božur. Tu sam odmah primetio plavokosu konobaricu Faniku. Pitao sam je da se vidimo te večeri. Otišao sam tek pošto je pristala. Na sastanak sam došao ranije, skoro pun sat, kako ne bi imala vremena da pobegne – ispričao je Bata.

Zbog Batine ljubomore morala je da napusti posao kelnerice, iako je u to vreme zarađivala čak više od Bate.

Na vratima njihovog stana stajao je i jedan simpatičan natpis:

– Ako zvoniš ti na vrata, otvoriće samo Bata. Ako upitaš gde je Fani, Fani je u kafani.

Bata je sam za sebe tvrdio da ne može da živi bez ljubavi. Tvrdio je da stalno mora da bude zaljubljen u nekoga ili u nešto da bi živeo, stoga ne čudi što je prelazio iz braka u brak.

– Često ponavljam sebi, ako u mom životu nije bilo pet mladosti, onda je sigurno bilo pet ludosti. Zaljubljivao sam se više puta i to su te fatalne stvari kod mene. Svaku svoju ljubav sam odbolovao. To je znak da sam svaku ženu voleo – ispričao je Bata za “Jugopapir”.

Večito traganje za ljubavlju učinilo je da zauvek ostane mlad duhom smatrajući da je život bez ljubavi “prazna i dosadna stvar”.

Umro je 2004. godine.

“Ovde leži Ljuba Moljac, umro na vreme”: Naš slavni glumac preminuo na sceni, publika bila ubeđena da se šali

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
17 Shares
Share via
Copy link