Magazin Poznati

Najzaraznija pesma svih vremena slavi 25. godišnjicu sa preko milijardu YT pregleda

Barbie Girl naslovna
Foto: Screenshot / You Tube

Ukoliko ste odrastali u devedesetim godima prošlog veka, i da ste hteli, niste mogli pobeći od planetarnog hita „Barbie Girl“, skandinavske pop-dens atrakcije Aqua.

Visokotonski vokal, otkačen tekst i upečatljiv spot učinili su ovu numeru instant MTV hitom, koji se vrteo na plesnim podijumima u diskotekama širom sveta.

Da je ova pesma i dalje popularna, nakon 25 godina od objavljivanja, govori i činjenica da ima preko milijardu pregleda na YouTube-u.

Istovremeno, ni popularnost legendarne Barbike ne jenjava, što potvrđuje i novi film Grete Gervig – „Barbie“.

Legendarna pesma izostavljena sa saundtreka novog filma

Upravo je taj film doveo do toga da se legendarna pesma ponovno nađe u fokusu, a fanovi su se pitali da li će biti deo saundtreka.

Na njihovu žalost – neće, što i ne čudi, pošto je „Mattel“ (proizvođač Barbike) tužio grupu Aqua u 90-ima i izgubio spor.

Lene Nistrom smatra da bi korišćenje pesme „Barbie Girl“ u filmu bilo previše nemaštovito, a Soren Rasted misli da je čitava situacija izuzetno zabavna.

– Trebali smo reći da smo odbili ponudu. Rajan Gosling nije dovoljno dobar – rekao je on za Variety, a prenosi Index.

Međutim, uprkos pojavljivanju novog filma o legendarnoj plavuši i činjenice da njihov hit nije na saundtreku, oni imaju razloga za zadovoljstvo.

– Potpuno razumem zašto je nisu upotrebili. Međutim, svejedno će nam privući mnogo pažnje, bez obzira na sve – izjavila je Lene.

Medijski naslovi o plastičnim operacijama uticali na autore

Što se tiče visokog tona kojom je otpevana pesma, članovi benda su izjavili da se „u to vreme nije koristio autotjun, pa si jednostavno morao da pogodiš baš taj tonalitet“.

Kritičari su tokom godina pridavali različita značenja stihovima, ali Aqua je samo želela da napravi zaraznu pesmu.

– Bilo je puno naslova o plastičnim operacijama u to vreme, što je uticalo na nas, ali smo zapravo samo hteli da napravimo zabavnu pesmu. Nismo toliko razmišljali o tome. Zarazni refren pesme je sjajno funkcionisao – rekli su članovi benda.

Od samog starta Aqua je znala da ima hit, samo nije imala predstavu koliko će biti velik.

– Čitav svet je eksplodirao preko noći – prisetio se Rasted kada je pesma izašla u Americi.

– Nismo bili spremni na sve negativne reakcije – kaže Nistrom, misleći na antifeminističke optužbe koje su se odnosile na tekst.

– U svom srcu ti znaš koje su ti bile namere, i bilo je malo teško progutati sve optužbe koje smo pročitali – kaže ona.

Takođe se dobro seća tužbe koju je „Mattel“ pokrenuo protiv benda, a koja je na kraju odbačena.

– Morali smo sve vreme da pazimo šta govorimo – prisetila se.

Bend je 23. jula objavio 25. jubilarno izdanje svog debitantskog albuma „Aquarium“, a sada planiraju da se fokusiraju na turneje.

Najveći hit koji je grupa imala

Pesma „Barbie Girl“ dansko-norveške dens-pop grupe Aqua objavljena je 1997. godine, kao treći singl sa debitantskog studijskog albuma „Aquarium“.

Bila je na vrhu top-lista širom sveta, posebno u evropskim zemljama poput Ujedinjenog Kraljevstva, gde je četiri nedelje bila hit broj jedan i ostala jedan od najprodavanijih singlova svih vremena.

U Danskoj je pesma na top-listama stigla do drugog, a na američkoj Bilbord listi do sedmog mesta.

Pesmu su napisali Soren Rasted, Klaus Noren, Rene Dif i Lene Nistrom, a produkciju su odradili Džoni Džem, Delgado, Rasted i Noren.

Izvor: Index.hr

Dr Iggy 90-ih imao privatnu jahtu i zaradu od 40.000 maraka, danas živi skromno i čeka da prođe pandemija

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

89 Shares
Share via
Copy link