Magazin Novi Sad

Balaševići traže da Đoletov muzej dobije prodavnicu, kafeteriju i 11 soba za smeštaj

olja i djole
Foto: D.Dozet

Predlog plana generalne regulacije Univerzitetskog parka u Novom Sadu naći će se pred odbornicima Skupštine grada 22. decembra.

Urbanisti su u sklopu parka predvideli muzej od više stotina kvadrata koji će biti namenjen preminulom novosadskom kantautoru Đorđu Balaševiću.

U Planu se navodi da će muzej imati galerijski prostor, multimedijalnu salu i druge prostorije. Prvobitno je predviđeno da prizemni objekat bude na 300 kvadratnih metara bruto prostora, ali je Gradska uprava za kulturu predložila povećanje muzejskih kapaciteta predviđenog muzeja i da se omogući izgradnja objekta maksimalne površine od 700 kvadrata.

Komisija za planove je prihvatila deo primedbe o spratnosti i maksimalnoj površini objekta.

Centar za razvoj demokratskog društva “Europolis” tražio je da se plan u celosti odbaci, jer bi muzej dodatno smanjio veličinu ovog odveć “nevelikog parka”. Njihovu primedbu komisija je odbila…

univerzitetski park
Univerzitetski park (donja polovina fotografije), foto: dnevnik.rs

Društvo arhitekata Novog Sada takođe se osvrnulo na izgradnju muzeja i ocenilo da je neopravdano da se park posmatra kao slobodan prostor za ispunjavanje objekta. Smatraju da za muzej postoji adekvatnije mesto u izgrađenom tkivu grada.

Više novosadskih građanskih inicijativa je predložilo da se odustane od planiranja muzeja u parku i da se pronađe druga lokacija. Ocenili su tada da muzej posvećen kantautoru treba da bude na Salajci, delu grada koji je najpoznatiji po Balaševiću. Kao idealan prostor, predložili su zgradu na adresi Temerinska 1, koja je već zaštićena kao kulturno dobro, a u kojoj je već godinama kineska prodavnica.

Međutim, primedbu, i to van roka, dostavila je i Fondacija Balašević. Oni su ocenili da muzej treba planirati tako da omogući da objekat sadrži prodavnicu i kafeteriju sa 11 soba za smeštaj. Komisija je delom prihvatila primedbu.

Porodico Balašević, koliko je dovoljno?

Da li je primerenije odabrati lep objekat na Salajci i na taj način sačuvati nešto od Novog Sada ili oduzimati građanima ono malo zelenila što je preostalo?

Zašto za vas važi rok i posle roka i na koji način ste vi, konkretno, ne onaj kojeg nema i ne može da odlučuje u svoje ime, zadužili ovaj grad da očekujete ovakve ustupke?

Kafeterija i sobe?

U kom muzeju ste videli sobe, a da nisu bile u kućama u kojima je život provela znamenita ličnost i u zaostavštinu zajednici ostavila i svoj dom?

Izvor: 021, Ekološki front Novi Sad

Fan Balaševića razočaran postupcima Đoletove porodice: Ne razumem tu bahatost

Redakcija Luftika.rs

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Koliko su ovi ljudi razliciti od onoga koga vise nema. Obesmisljavaju sve ono za sta je ziveo. Siroma covek tamo negde. A vi dozvoljavajte…obesmislite mu sve uz pomoc porodice.

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
1.7K Share
1.7K Share
Share via
Copy link