Novi Sad Vesti

Limanci rekli NE Balaševićevom muzeju u Univerzitetskom parku i javnoj garaži

Savet mesne zajednice (MZ) “Liman” danas je 5. Marta , ispred svojih prostorija organizovao Zbor građana povodom primedbi na Nacrt Gradskog urbanističkog plana do 2030. godine. Sa skupa je upućena jasna podrška telepskim mesnim zajednicama, koji su samoorganizovali sopstvene Zborove građana u februaru ove godine.

Zbor je počeo oko 11 časova i okupio je oko stotinjak žitelja mesne zajednice Liman, koji su dali svoje mišljenje o četiri tačke koje su bile na dnevnom redu. Glasalo se podizanjem žutih kartona, a građani su pre glasanja morali da se registruju u prostorijama mesne zajednice.

Foto: Luftika

Sve odluke su donete jednoglasno, nije bilo uzdržanih niti onih koji su se protivili iznetim predlozima.

Limanci protiv izgradnje muzeja Đorđu Balaševiću u Univerzitetskom parku

Građani su se negativno izjasnili povodom odluke Skupštine grada Novog Sada o usvajanju plana generalne regulacije (PGR) Univerziteskog parka, kojim je prihvaćen predlog o izgradnji muzeja Đorđu Balaševiću.

Kako je istakao Dragoljub Perković, predsednik MZ “Liman”, prema poslednjem PGR-u je na ovom prostoru predviđena izgradnja objekta javne namene – muzeja posvećenog Balaševiću do 500m2 sa pratećim sadržajima. Prvobitnim planovima je na prostoru Univerzitetskog parka bila predviđena izgradnja ugostitaljskog objekta do 300m2.

Istaknuto je da je Fondacija Balašević projekat priložila mimo procedura i rokova, sa zahtevom za proširenje objekta koji bi obuhvatao kafeteriju, prodavnicu i 11 soba za smeštaj.

Ovo je sve učinjeno protivnu mišljenju građana, struke, udruženja i mesne zajednice koji su iskazali neslaganje sa navedenim planom. Svi poslati prigovori su odbijeni.

Kako je za Luftiku istakao Ozren Lazić, član Saveta MZ Liman, predviđenim planom će Univerzitetski park dobrim delom ostati bez zelene površine. Stanovnici Limana traže očuvanje parka u postojećem kapacitetu i zalažu se za plansko obnavljanje visokog drveća.

Istaknuto je da građani ovog dela grada nisu protiv muzeja, već se zalažu da se gradi na nekom drugom postojećem, primerenijem lokalitetu.

Protivljenje izgradnji garaže u ulici Veljka Petrovića, traži se brisanje iz planova

Na Zboru je istaknuta podrška primedbama koje su podnete na Nacrt GUP-a 2030, u vezi izgradnje javne garaže u ulici Veljka Petrovića. Izgradnja garaže je planirana na mestu sadašnjeg parkinga, a zatraženo je njeno brisanje iz planova.

Foto: Luftika

Kako je izjavio Ozren Lazić, izgradnjom garaže bi došlo do dodatne devastacije zelenih površina, a dodao je da stanari okolnih zgrada već imaju problem sa podzemnim vodama. Izgradnja planiranog objekta sa podzemnom etažom bi sasvim sigurno uticala na povećanje već postojećih problema.

Jedan od prisutnih građana na zboru, Svetislav Jovanović, istakao je da bi izgradnjom bilo kakve garaže ovaj deo Limana postao saobraćajni čvor. Samim time bio bi narušen kvalitet života građana usled zagađenja vazduha, a i opala bi vrednost stanova.

Na Zboru je zaključeno da su građani MZ “Liman” protiv izgradnje garaže, ili bilo kakvog objekta na predviđenoj parceli.

– Zalažemo se za uređenje ozelenjenog, besplatnog parkinga, uz poštovanje sadnje stabala na svakih nekoliko mesta. Takav ozelenjen parking prostor treba uneti u GUP i sve naredne planove regulacije, istakla je Nataša Matijević, članica Saveta MZ „Liman“.

Ustupanja prostorija MZ građanima bez naknade

Na Zboru je raspravljano i o dostupnosti prostorija MZ za potrebe građana. Izglasano da Savet MZ “Liman” preuzima na sebe odgovornost da otvori vrata građanima, na način na koji ne bi bio u suprotnosti sa postojećim propisima.

Ovo prelazno rešenje je zamišljeno tako da incijative građana u prostorijama MZ Savet preuzme kao događaje u svojoj organizaciji i ingerenciji.

– Trenutno prostorije mogu da koriste Udruženja invalida rada, penzionera, Crveni krst i političke stranke. Svi ostali subjekti, bilo da se radi o građanima ili skupštini stanara moraju da  pišu MZ, a MZ Upravi koja to prosleđuje dalje na odlučivanje gradskom veću. Radi se o potpunoj centralizaciji odlučivanja o tome kako se i ko može da koristi prostorije MZ – ističe Lazić.

Iskazivanje podrške građanima telepskih mesnih zajednica

Na skupu je istaknuto da građani MZ “Liman” osuđuju nesazivanje zborova na Telepu, a upućena je jasna podrška telepčanima i svim drugim budućim incijativama za zborove građana. Na taj način građani mogu da odbrane svoja prava, neposrednim učestvovanjem u poslovima mesne samouprave.

– Neoragnizovanje zborova građana u mesnim zajednicama na Telepu kroz predviđene institucionalne kanale, predstavlja veliko kršenje propisa i zakona Statuta grada i Statuta MZ, kao i zakon o lokalnoj samoupravi. Ova tela jasno predviđaju mogućnost Saveta MZ da sazivaju zborove, jer je u njihovoj nadležnosti da sazivaju zborove na inicijativu građana – ističe Lazić.

Poslat je zahtev nadležnim institucijama da prihvate zaključke sa samoorganizovanih zborova na Telepu, uz poziv članovima svih MZ da u budućnosti sazivaju zborove inicirane od strane građana.

Nadležne institucije ne bi trebale da krše zakone i propise, već da otvore vrata građanima i uključe ih u svoj rad, zaključeno je na Zboru MZ “Liman”.

Organizatori zadovoljni odzivom, vlast poštuje mišljenje građana samo kada im to odgovara

– Zadovoljni smo odzivom, potrebno je 30 da se održi zbor, a došlo je preko 90 ljudi. Posebno s obzirom na nedostatak sredstava za oglašavanje i da se sve radi samoorganizovano. Jedno je glasati u jednoj od mesnih zajednica u kojima su izabrani nezavisni kandidati, a drugo je doći i pojaviti se pred ljudima i glasati za neke predloge. Možda nekim ljudima nije ni prijatno da se javno eksponiraju, jer imaju neki mehanizam samocenzure – izjavio je Lazić.

Dodaje da danšnji skup predstavlja ohrabrenje za Savet MZ da slične zborove i u budućnosti organizuje, ali i način da ohrabri ljude da i ubuduće dolaze na zborove u većem broju.

– Zaključci na Zboru iskazuju mišljenje građana, ali nisu obavezujući za gradske institucije, međutim svakako im se prosleđuju. Zborovi daju mogućnost ljudima da daju svoje mišljenje za stvari koje su od neposrednog značaja za njihovu MZ. Sa jedne strane vlast igra igru da mesne zajednice nisu bitne, a sa druge strane itekako organizuje svoje zborove građana. Oni se koriste za partijsku mobilizaciju trenutne vlasti, organizuju se u tajnosti, ljudi za njih ni ne znaju. Unapred se potpisuje da se ne zna o čemu se odlučuje – Ističe Lazić.

Dodaje je da je direktor Urbanizma bio prisutan u pet mesnih zajednica kada se raspravljalo o Nacrtu GUP, nakon čega su se pojavili izveštaji da građani podržavaju iznete predloge.

– Kada vladajućim strukturama odgovara, onda se potenciraju MZ i mišljenje građana, a kada ne, onda suspenduju doslovno i smisao postojanja MZ i saveta i njihovog rada. – istakao je Lazić.

Dodao je da sumnja da će zaključke sa današnjeg Zbora prihvatiti nadležne institucije.

Ko su članovi Komisije za planove koji odlučuju o sudbini Novog Sada

Reklama

Stanislav Beti

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

934 Shares
934 Shares
Share via
Copy link