Magazin

Balašević i Bregović su sarađivali samo na jednoj pesmi, a ta saradnja je Đoletu “izašla na nos”

Cela bivša Jugoslavija tuguje za čuvenim kantautorom i priseća se njegovih najvećih hitova, najboljih citata, ljubavi sa Oliverom i svih zanimljivosti koje su pratile njegov život, ali i veliku karijeru. Jedna, takođe, zanimljiva priča vezuje se za sukob sa Goranom Bregovićem sa kojim je zbog jedne pesme prekinuo svaku saradnju.

Upravo taj sukob vezan je za nastanak pesme “Mađarica” Zdravka Čolića, koja je objavljena 1981. godine na albumu “Malo pojačaj radio”, a koja se zapravo prvobitno zvala “Opatica”.

Tekst je napisao Đorđe Balašević i dao ga Goranu Bregoviću da komponuje muziku, a Brega je, uz Kornelija Batu Kovača, bio kompozitor svih pesama na tom Čolinom albumu.

Bregi se nije svideo naslov pesme, te je bio uveren kako će bolje proći ako se zove “Mađarica” umesto originalnog “Opatica”. Balašević, poznat kao umetnik koji ne voli intervencije na svojim tekstovima, nije hteo da čuje za takvu mogućnost, te nakon promene naziva više nikada nisu radili zajedno.

Iako su kasnije otoplili odnose do te mere da su se pozdravljali prilikom susreta, dvojica sjajnih muzičara nisu više sarađivala.

Đorđe Balašević je preminuo 19. februara 2021. u Kliničkom centru Vojvodine od infekcije izazvane koronavirusom. Još od smrti Josipa Broza Tita građani gradova u bivšoj Jugoslabviji nisu toliko bili ujedinjeni u tugi. Poštovaci lika i dela Đorđa Balaševića, negde spontano negde organizovano, opkupljali su se i pevačli Đoletove pesme u Novom Sadu, Beogradu, Subotici, Nišu i skoro svim većim gradovima Srbije.

Slična okupljanja zabeležena u su Zagrebu, Rijeci, Puli, Sarajevu, Tuzli, Skoplju, Podgorici…

Sahranjen je 21. februara na Gradskom groblju u Novom Sadu u krugu porodice i najbližih.

Đorđe Balašević ispraćen na nebeske njive uz tamburaše i “Oliveru”

Čitajte Luftiku na Google vestima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

60 Shares
Share via
Copy link