Magazin Srbija

Opasna bakterija potvrđena u vodi u bolnici u Aranđelovcu gde su zaražene 3 bebe

bolnica-bakterija
Foto: Shutterstock, Jugogradnja.rs

Uzrok infekcije tri bebe u porodilištu Opšte bolnice u Aranđelovcu, definitivno jeste bakterija legionela, koja je, kako za Telegraf.rs kaže dr Ivana Kuzmić, pomoćnik direktora za medicinska pitanja u toj ustanovi, izolovana u uzorku vode, a ne iz ventilacije.

Ona za taj portal objašnjava da cela bolnica radi na minimumu procesa rada, nema operativnog programa, a topla voda je isključena iz sistema, sve dok analize ne pokažu da je ona ispravna.

Napominje da nije izolovana u ventilaciji, kako se pisalo u medijima, i da ona nije ni bila ni uključivana.

– Zatvorili smo porodilište po nalogu naše zdravstvene inspekcije. Sada čekamo da se dezinfikuje voda, da uradimo ponovne analize i da se vratimo nekom normalnom radu. Kada dobijemo prvi rezultat, koji nam govori da nam je voda u sistemu sterilna, otvorićemo porodilište – priča dr Kuzmić za Telegraf.rs.

Navodi da su zbog svega isključili toplu vodu iz sistema, a da bolnica funkcioniše na minimumu procesa rada.

– Nema operacija. Sve je to predlog mera naših zdravstvenih inspektora. Oni su na osnovu cele situacije doneli zaključak šta treba da uradimo i mi sada te mere sprovodimo. U najkraćem roku ćemo se vratiti u normalan sistem rada, odnosno kada sve bude bezbedno po zdravlje pacijenata – kaže ona.

Na pitanje odakle legionela u vodi, kaže da se to svi pitaju, i dodaje da se osim 3 bebe, niko više nije javio sa tegobama koje su one imale.

– Niko se nije javljao niti od dece, niti od odraslih sa sličnim tegobama. Pratimo redovno na dnevnom nivou i izveštavamo o svemu naše kolege u Kragujevcu koji su nam najviše i pomogli u Institutu za javno zdravlje, tako da je za sada sve epidemiološki mirno da kažem – kaže dr Kuzmić.

Kako nam objašnjava doktorka, u bolnici je jako malo pacijenata koji baš moraju da budu hospitalizovani, a ostali se zbrinjavaju putem dnevne bolnice i u Kragujevcu:

– Svi idu u Kragujevac, mnoge stvari obavljamo preko dnevnih bolnica ako treba pacijentku neka terapija, a ko mora da leži treba znati da pacijenti nisu ugroženi. Mi nemamo odeljenje onkologije, to je vulnerabilna populacija, porodilište je zatvoreno, onkološke nemamo, a ostali pacijenti koji zaista moraju da budu hospitalizovani nisu ugroženi, odeljenja su poluprazna.

Objašnjava nam i da hladne vode ima u bolnici, jer legionela ne može da opstane i hladnoj vodi.

– Ona ne može da opstane u hladnoj vodi a dezinfekcija će se obavljati tokom noći, iza koje će ići jako vruća voda koja će to ispirati. To će ići u tri navrata, i onda će se uzorkovati ponovo voda iz tog sistema, da vidimo da li je sterilna ili ne, u smislu da li ima legionele ili ne. Ako je nema, znači da je dezinfekcija uspela – objašnjava dr Kuzmić.

Podsetimo, tri bebe iz ove bolnice su prošle srede prebačene na lečenje u Univerzitetski centar Kragujevac. Jedna od njih je, pošto je u Kragujevcu stabilizovana, prebačena posle par dana u Univerzitetsku dečiju bolnicu u Tiršovoj.

Naime, na temperaturama do 20 stepeni legionela može da preživi, ali nije aktivna niti opasna, na temperaturama od 20 do 50 stepeni ona raste i razvija se a od 35 do 46 stepeni idealni su uslovi njen razvoj i razmnožavanje.

Na temperaturi od 50 do 55 stepeni legionela preživljava, ima slabiji rast i razmnožavanje, a na 55 umire nakon 5 do 6 sati. Na temperaturi od 60 umire nakon 32 minuta, a na 66 nakon 2 minuta.

Poznato u kakvom su stanju 3 bebe koje su iz porodilišta u Aranđelovcu prebačene u Kragujevac

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
46 Shares
Share via
Copy link