Magazin

Zašto smo bliži sa bakom po majci i zašto nas voli više od druge bake?

baka-unuka

Baka mnogima predstavlja čuvara radosnih uspomena iz doba bezbrižnog detinjstva. Ako ste imali sreće da na putu odrastanja budete uz svoju baku, vaša sećanja na detinjstvo verovatno su ispunjena divnim, emotivnim asocijacijama na sigurnost i uživanje.

Uz sve poštovanje majke našeg oca, da li vam je ikada palo na pamet da postoji (biološka) razlika između nje i bake po majci? Ako je verovati naučnicima, između unučeta i majčine majke osim ljubavi i pažnje, postoji još nekoliko posebnih veza, piše Still.

Neosporna genetika

Geni praktično predstavljaju jedinice nasleđa sastavljene od DNK. Genetičari kažu da unuci sa bakama i dekama dele u proseku 25 odsto DNK. Gene nasleđujemo i od baka i od deka, ali najviše od bake po majci, tvrde stručnjaci, jer njihovi geni imaju moćniji uticaj na potomke dece.

Naučnici veruju da je to zbog “veze po X hromozomu”. Naime, baka po majci prenosi na decu 25 odsto X hromozoma na unuke i ženskog i muškog pola, dok baka po ocu prenosi jedan X hromozom na ženske unuke, a na muške prenos hromozoma ne postoji.

Šta to smeta u odnosu unuka i očevih roditelja?

Postoji više teorija, ali najveći broj naučnika veruje da je u pitanju “očinska neizvesnost”, odnosno sledeće – majka i njena majka 100 odsto su sigurne da odgajaju svoje dete, dok očevi i njihove porodice u to podsvesno nisu uvek sigurni, zbog toga što nisu oni strana koja učestvuje u rađanju.

Sasvim posebna bliskost

Bake po majci bliskije su sa unucima, veruju naučnici. U mnogim porodicama, upravo majčina majka nosi veću odgovornost za decu i provodi najviše vremena s njima, ulaže u njih i više brine o vaspitanju i odgajanju unuka od bake po ocu.

Jedinstvena uloga

Jedna čileanska studija pokazala je da smo od sva četiri roditelja naših roditelja najprivrženiji baki po majci, jer geni “preskaču” jednu generaciju (majku i oca), pa su možda baš zbog toga mnogi bolje slažu sa bakom i dekom nego sa roditeljima.

Da li se slažete sa tvrdnjama naučnika? Kakvo je vaše iskustvo? Imate li sreće da vam je baka još živa?

Koja je razlika između bake i babe?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Baka po majci mi je zamenila majku, pored nje žive, i više me je volela. Neka mi još dugo poživi, a sad je napunila 91 godinu ♥️

  • Ni ja ni moja deca nismo bili vezani za baku po majci, moja majka je živela sa svekrvom i ja živim sa svekrvom, moja braća i ja smo par puta puta u detinjstvu bili kod babe po majci, sada i moja deca jako retko posećuju moju majku jer ona stalno putuje i nešto radi, planinari, obilazi, tako da smo okrenuti mojoj svekrvi koja ih čuva i pomaže nam i nikada ne izlazi iz kuće.

11.6K Shares
11.6K Shares
Share via
Copy link