Magazin

Baka iz Vrdnika ima 102 godine: Ne pijem nikakve lekove, rad me je održao

Baka Ljubica Stojković iz Vrdnika napunila je 102 godine i najstarija je meštanka tog sela u Sremu. Baka odlično vidi, vitalna je, pokretna, i ne uzima nikakve lekove

– Obavljala sam poljoprivredne poslove, vezla, heklala, šila, pravila sir, išla peške do pijace i tamo prodavala robu, rodila tri kćeri i ceo moj život stalno radila, sada me je snaga malo popustila – ovako je novinarki “Novosti”, Smiljki Kostić, ispričala Vrdničanka Ljubica Stojković, koja je 11. avgusta napunila 102. godinu života.

Ona je najstarija meštanka nekadašnjeg rudarskog, a današnjeg banjskog mesta, a možda čak i u celom Sremu.

Okružena ljubavlju svoje dve kćeri, šest unučadi, 11 praunučadi i jednim čukununučetom, uživa u svom porodičnom domu, gde je u ovo mesto iz rodnog Iriga, došla davne 1939. godine, prošlog veka.

O Ljubici brine ćerka Stanka

Iako je prekoračila stotu godinu, baka Ljubica prve snežne dane provodi u toploj sobi i radnoj atmosferi. Sedeći na krevetu privodi kraju vez od raznobojnih ruža, deluje začuđujuće, jer konac kroz platno provlači tako lako i to još bez naočara.

– Baka odlično vidi, vitalna je, pokretna, pere sudove, ne koristi nikakve lekove,… jedino što slabije čuje – kaže kroz osmeh Stanka Drpić (77), jedna od tri Ljubičine kćeri, koja živi sa majkom.

Pored Stane i Lepe (73), Ljubica je imala još jednu kćer Srdanku, koja je nažalost preminula u 67. godini.

– Imala je divan brak sa mojim ocem Lazarom, koji je umro 1991. godine u 77. godini, od tada je udovica. Sva tri rođena brata su joj umrla i njihov životni vek je bio do sedamdesetak godina, ostali smo joj mi najmiliji – kaže Stanka koja se pre deset godina iz Beograda doselila kod majke, kako bi joj bila pomoć.

ljubica-stojkovic-baka-iz-vrdnika-102-godine-2
Smiljka Kostić/Novosti

U Vrdniku imaju samo reči hvale za baku Ljubicu

Meštani Vrdnika, i te kako hvale Ljubicu da je uvek bila prava domaćica.

Pored toga što je uvek imala “zlatne” ruke za ručne radove, radila je u bašti i vinogradu, mesila je rezance, pravila lepinjice, kuvala, spremala.

Dobar primer vredne i radne žene.

– Nju je rad i održao, jer je stalno bila u nekom poslu. Ona se nikada nije požalila da je umorna, da je nešto boli – govori jedna od komšinica Radmila Davidović koja je česti gost kod majka Ljubice, kako joj tepaju njeni najrođeniji.

Iako već skoro osam decenija živi u Vrdniku, baka nikada nije bila u banji Termal, koja je udaljena pola kilometra od njene kuće, ali ni u nekoj drugoj banji.

Sve što se dešavalo u njenom životu, ostalo joj u sećanju, čak i užasni ratni dani, kada su im ustaše upale u kuću i odveli joj svekrvu u Jasenovac.

U 117. godini preminula najstarija osoba na svetu

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

197 Shares
197 Shares
Share via
Copy link