Magazin Srbija

Subotičanku (89) jedva izvukli iz kandži “udvarača”, porodica objavila prepisku sa društvenih mreža

Briga o starijima
Foto: Shutterstock/evrymmnt

Život bez interneta i društvenih mreža je danas praktično nezamisliv, a brojni prevaranti se koriste modernim tehnologijama kako bi na neki način za sebe izvukli materijalnu korist.

Često im se na meti nađu stariji ljudi, posebno usamljene dame u godinama – penzionerke ili udovice, a već danima “romantični hohštapleri” pokušavaju da zavedu svoje žrtve upravo preko socijalnih mreža.

Na meti jednog našla se i baka (89) iz Subotice, koja je za dlaku mogla biti nasankana, ali je porodica ipak uspela da je izvuče iz “kanži” šarmantnog doktora iz Mađarske, koji se predstavio kao Majkl Karlson.

Šarmantni “doktor iz Mađarske”

– Sve je počelo pre par dana kada se mojoj prabaki javio čovek koji se predstavio kao doktor iz Mađarske koji bi trebalo da se penzioniše, kada se vrati iz Izraela, jer mora da ode tamo kao ispomoć zbog rata, a koji joj piše da se oseća tužno i usamljeno jer mu je žena preminula – počela je svoju ispovest praunuka.

Kako ona kaže, njena prabaka se u zadnje vreme stalno hvalila čovekom o kojem niko ništa nije znao, sve dok im nije pokazala njihovu prepisku sa Fejsbuk-a, a onda je usledio pravi šok, piše B92.

“Kako si genijalna žena i jako osetljiva, nisam saznao još nikakve informacije o tebi, a samo bih želeo da gradim prijateljstvo sa tobom”, glasila je samo jedna od mnogobrojnih poruka.

Otkrio ga gugl prevodilac, pokušavao da izazove sažaljenje

Kada je porodica pročitala celokupnu prepisku bilo im je jasno da je reč o prevarantu, a posebno ga je razotkrila jedna stvar.

– Dok smo čitali poruke videli smo da ne zna mađarski, već da koristi gugl prevodilac, ništa nije bilo smisleno napisano – objašnjava ona.

Žrtva ovog šarmantnog doktora, ostala je udovica sa 50 godina. Međutim, njena porodica se trudila da nikada ne bude sama i uvek su bili tu za nju, što je kako i sami navode, u ovom slučaju bilo spasonosno.

– Mama i baka su odmah primetile da nešto nije u redu, shvatili su da je moja prabaka mamac, pogotovo zato što je stalno pokušavao da izazove sažaljenje kod nje – kaže praunuka.

“Romantični” prevarant je maltene smislio savršeni zločin. Njegova tužna životna priča svakom bi naterala suze na oči, a glavni cilj mu je bio da se dočepa ove starije gospođe.

Nije znao da je Vojvodina u Srbiji

“Rođen sam u SAD i tamo odrastao. Međutim, moji roditelji su imali mađarsko državljanstvo.

Izgubio sam ih oboje i morao sam da odrastam u domu, oni su me iškolovali. O mađarskoj istoriji ne znam ništa, možda bi mogla ti da me naučiš?”, pisao je Majkl.

Ipak, jedna stvar mu je promakla, a kako porodica navodi slatko su se ismejali kad su shvatili da on nije svestan da Vojvodina nije u Mađarskoj.

– Mislio je zbog toga što baka zna mađarski da ona živi tamo, nije znao da je Vojvodina u Srbiji, to ga je malo razočaralo – priča unuka koja dodaje da je doktor postajao sve agresivniji kada su pokušali da ga odvoje od Subotičanke.

Prevarant nije želeo da lako odustane

– Mi smo ga odmah blokirale, međutim on je napravio nov profil, identičan onom koji je imao ranije, a prabaki nismo mogli da objasnimo da je to moguće, ne razume se u tehnologiju – objašnjava ona.

Srećom, porodica se na vreme uključila, pa ovaj čovek nije uspeo da iznudi novac od ove sirote žene. Ipak, odlučili su da malo dublje istraže i saznaju ko se krije iza ovog profila, pošto Majkl nije odustajao.

– Skinuli smo slike sa njegovog profila i potražili po internetu. Bilo nam je odmah sumnjivo kako tako mladolik čovek ide u penziju.

Uspele smo da ga razotkrijemo i nađemo pravog doktora koji radi u Jemenu, odmah sam ga kontaktirala i prijavila lažni profil – ističe ona.

Teška srca, Subotičanka (89) uspela je da se izvuče od svog “udvarača”, a porodica je podelila priču kako bi upozorila i ostale dame na ovog “romantičnog” prevaranta i apelovala da se pronađe način da se ljudi zaštite od ovakvih profila na društvenim mrežama.

Izvor: B92

Internet prevarant od žene (65) iskamčio 13.000 €, obećao da će se preseliti kod nje kad ode u penziju

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
12 Shares
Share via
Copy link