Magazin

Baka i deda mogu ozbiljno da naštete zdravlju unučeta tokom raspusta!

Nauka je u nekoliko navrata potvrdila da vreme provedeno sa unucima, starijim ljudima donosi dobro zdravlje. Ali šta je sa samom decom? E tu izgleda da dolazi do ozbiljnih problema…

Tvrdnja da bake i dede mogu da naštete zdravlju svojih unuka, izgleda kao zlobna šala. Međutim, upravo to pokazuju rezultati istraživanja koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Mičigen, prenosi Still.

Analiza podataka je pokazala da je život sa bakom i dedom – tokom tri meseca leta ili čak nekoliko dana – predstavlja rizik za unuke.

A problem leži u lekovima koje stariji ljudi, uprkos prisustva deteta u kući, drže na lako dostupnim mestima.

Dakle, više od 80 % anketiranih starijih ljudi, priznalo je da nemaju naviku da sklanjaju lekove kada su im unuci u poseti. 72% učesnika je izjavilo da su lekovi uvek u njihovoj torbi, dok je 30% ispitanika držalo lekove u pakovanjima koja lako privlače predškolce.

Među najpopularnijim mestima za čuvanje lekova bili su otvoreni ormarići (61%), stolovi (18%), novčanici i torbe (7%). Samo 5% anketiranih je reklo da lekove čuva u zatvorenom ormaru ili u fioci.

Ovo su faktori slučajnog trovanja dece, tvrde naučnici, te naglašavaju da starost unučeta u globalu ništa ne menja, jer ako su lekovi lako dostupni, oni mogu da se uzmu u velikim količinama ili da se slučajno pogreši pri uzimanju leka.

Statistika pokazuje da je otprilike 40% dece koja su se javila u hitnu službu zbog trovanja lekovima, iste uzela od bake ili dede.

Zašto smo bliži sa bakom po majci i zašto nas voli više od druge bake?

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

280 Shares
280 Shares
Share via
Copy link