Putovanja

Bajkovito selo u Transilvaniji izgleda kao uspomena prošlih vremena, a nastalo je pre samo 5 godina

Kastelul bajkovito selo transilvanija
Foto: Nova/Sorin Colac / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako ste ikada zamišljali bajkovito selo, gotovo je izvesno da ono izgleda baš ovako.

Uživajte u nestvarnim fotografijama koje prikazuju mesto Kastelul u Transilvaniji. Kuriozitet je da je ovo seoce staro svega pet godina, ali to ne umanjuje njegovu lepotu.

Ovo selo se proslavilo svojim unikatnim izgledom i kućicama kao iz bajki, a obližnja zelena dolina, planina u zaleđu i žubor reke samo pojačavaju taj utisak i harmoniju.

Ako vas jednog dana put navede od Temišvara prema Brasovu ili Bukureštu, napravite pauzu u mestu Castelul de Lut Valea Zanelor – nećete zažaliti. Ime mu u prevodu znači Dvorac od gline u Dolini vila, ali ga je svakako lakše zvati samo Kastelul.

To je zapravo eko-selo s malim dvorcem, smešteno u rumunskoj dolini u poznatoj regiji Transilvaniji. Toliko je lepo da, jednom kad ga vidite na fotografijama, verovatno ga nećete zaboraviti.

Ovo mestašce se proslavilo jedinstvenim kućicama izgrađenim od gline i peska, koje podsećaju na kolibe hobita ili nekih šumskih bića iz starih priča.

Iako izgleda kao uspomena iz davnih dana, prošlost ovog sela nije tako duga. Naime, osnovala ga je rumunska porodica kojoj je bilo dosta asfalta, betona i gradske vreve, pišu na sajtu Pun kufer. Inspiraciju su pronašli u svom detetu, ali i predivnoj prirodi ove oblasti. Sve je počelo 2015. godine, a tajnu podizanja dvorca čuvaju za sebe – ističu samo da je sve ručni rad, prenosi Nova.rs.

Dvorac ima prizemlje i prvi sprat, 10 soba, dva tornja i čak 50 prozora. Sve je organskog porekla i u potpunoj harmoniji s prirodom.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели ROMANIA | TRAVEL 🇷🇴 (@romaniainpics)

Spoljašnji deo je preuređen u terasu na kojoj se poslužuje hrana, a u blizini se nalazi i nekoliko suvenirnica (svi suveniri su eko-proizvodi), kao i kućice za odmor.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели europestyle_romania (@europestyle_romania)

Ovo mesto najviše prija onima koji tragaju za avanturom, pa usput požele da zastanu i odmore se, ali Kastelul je postao i vrlo popularna lokacija za slavlja, poslovne večere i venčanja.

 

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Resolviendo la incógnita (@resolviendolaincognita)

Kakve su to veštačke stene od 1,2 miliona evra na Košutnjaku? Bez građevinske dozvole, na javnom prostoru

90 Shares
Share via
Copy link