Magazin Svet

Njegovo ime znači „štap“ ili „palica“, ovaj hleb našao se na UNESCO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

vrste hleba
Foto: Printscreen

2. „Sinonim za deljenje i druženje“ poznata vrsta hleba uvrštena na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa
3. Jedan hleb koji obožavamo od sada na UNESCO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

„Baget slavi francuski način života, jer predstavlja svakodnevni ritual, sastavni element obroka, sinonim za deljenje i druženje“ – reči su Odri Azulej, generalne direktorke Uneska, koji je izglasao da se „zanatsko znanje i kultura baget hleba“ uvrsti na listu svetske kulturne baštine. Na njoj se već nalazi oko 600 autentičnih tradicionalnih običaja iz više od 130 zemalja sveta, prenosi Dnevnik.

Baget, što znači „štap“ ili „palica“ predstavlja mekanu, izduženu veknu hleba sa hrskavom korom koja predstavlja simbol Francuske širom sveta i centralni je deo francuske ishrane u poslednjih 100 godina, mada mnogi veruju i mnogo duže. Jedna legenda kaže da su pekari Napoleona Bonaparte smislili izduženi oblik hleba kako bi trupama olakšali nošenje, dok druga tvrdi da je baget izmislio austrijski pekar August Zang.

Baget se prodaje za evro po komadu. Iako je potrošnja bageta opala tokom poslednjih decenija, Francuska i dalje proizvodi oko 16 miliona vekni dnevno, odnosno skoro šest milijardi bageta godišnje.

Testo za baget, umešeno od brašna, vode, soli i kvasca, mora da odstoji od 15 do 20 sati na temperaturi između ccetiri i ssest stepeni Celzijusa, navodi Udruženje francuskih pekara.

Izvor: Dnevnik

Marina i Dejan dali su otkaze, sada ustaju u 4.30, a njihov hleb i testeninu naručuju širom Srbije

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

18 Shares
Share via
Copy link