Svet Vesti

Austrijanci pod ključem najmanje 10 dana, koji odbiju vakcinaciju plaćaju do 3.600 €

austrija
Foto: JOE KLAMAR / AFP

Austrija je od danas uvela lokdaun za sve građane bez obzira da li su vakcinisani ili ne. Lokdaun u alpskoj državi uveden je jer se prosečna dnevna smrtnost od kovid-19 utrostručila poslednjih nedelja, a neke bolnice su upozorile da njihove jedinice intenzivne nege dostižu maksimum kapaciteta, prenosi agencija Anadolija.

Zabrana kretanja će trajati najmanje deset dana, ali bi se mogla produžiti na 20, objavili su zvaničnici.

Ljudi će moći da napuste domove samo iz određenih razloga, uključujući kupovinu namirnica, odlazak kod lekara ili na vežbanje.

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg izjavio je da će uvesti nacionalnu blokadu kako bi zaustavili četvrti talas pandemije koronavirusa.

Učenici će morati da se vrate modelu online obrazovanja, restorani će biti zatvoreni, a svi kulturni događaji će biti otkazani.

Počevši od 1. februara naredne godine, u Austriji će takođe biti obavezna vakcinacija. Ranije je Austrija isprobala izolaciju samo za nevakcinisane osobe, ali to nije dovoljno usporilo širenje koronavirusa.

U nacrtu zakona, na kojem radi Ministarstvo zdravlja, predviđeno je da osobe koje ne budu poštovale obavezu vakcinacije budu kažnjene sa do 3.600 evra za odbijanje prve doze i 1.450 za odbijanje treće doze.

– Mora se napraviti ponuda i građani navesti na vakcinaciju. Ko tu ponudu odbije moraće da plati novčanu kaznu – rekla je ministarka nadležna za ustavna pitanja Karoline Edštadler.

Oko 66 odsto od 8,9 miliona stanovnika Austrije je potpuno vakcinisano.

Austrija je među nekoliko zapadnoevropskih zemalja u kojima zaraza rapidno raste i gde postoji zabrinutost da je stopa vakcinacije nedovoljna da bi se zaustavio zimski skok obolelih u bolnicama.

Novo zatvaranje u Austriji je četvrto od početka pandemije koronavirusa i dolazi u trenutku kada se država bezuspešno bori da zaustavi rast broja slučajeva. U petak je prijavljeno 15.809 novih infekcija, što je najveći dnevni broj od početka pandemije.

Nove mere naišle su na žestok otpor među stanovnicima. Subotnji protest u glavnom gradu Beču okupio je 40.000 ljudi, prema policijskim navodima, među okupljenima je bilo članova krajnje desničarskih stranaka i grupa.

Izvor: Anadolija

Austrija uvela godišnju kartu za javni prevoz, za 3 € dnevno se voziš koliko hoćeš

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

94 Shares
Share via
Copy link