Magazin Vojvodina

Posle „Slobode“ na Vencu, stradao i antifašistički spomenik u Čortanovcima

Foto: inmedija.rs

Očito da vandalima smetaju spomenici koji su posvećeni antifašističkoj borbi, kao da žele da unište uspomenu na sve one koji su dali život u ratu protiv okupatora. Umesto da se ponosimo njima i veličamo ih, mi se trudimo da uništimo sećanje na njih.

I to baš početkom maja, kada se slavi Dan pobede.

Nakon skaradnog pokušaja prvomajskih izletnika da ispeku prase na ražnju u podnožju spomenika „Sloboda“ na Iriškom vencu, tokom kojeg je oštećen, sada je na „red“ došao spomenik u obližnjim Čortanovcima.

Spomenik izvaljen iz postamenta u noći između 5. i 6. maja

Naime, spomenik posvećen borcima narodnooslobodilačkog rata iz ovog sremačkog mesta našao se na meti vandala, koji su ga bukvalno izvalili iz postamenta, navode meštani Čortanovaca.

Prema rečima, Živana Pašića, koji je primetio oštećenje, u Drugom svetskom ratu je poginulo 111 od 860 žitelja ovog sela, i kako kaže, „neće se smiriti dok se ne pronađu počinioci“, prenosi portal IN Medija.

Pašić navodi da je spomenik palim borcima oštećen u toku noći između petog i šestog maja. Autor spomenika je Jovan Gostović i izliven 1953. godine.

Foto: inmedija.rs

– Noću je izvaljen iz postamenta i sad može jači vetar da ga sruši. Prijavio sam pismeno policiji ispred zavičajnog društva Kozarica. Obavestio sam Zavod za spomenike u Sremskoj Mitrovici, a direktor Ljubiša Šulaja me je uputio na opštinu da to sanira – kaže Pašić. Dodaje da je nakon toga obavestio i predstavnike lokalne samouprave.

Već drugi oštećeni antifašistički spomenik u samo nedelju dana

Prema njegovim rečima, policija ima snimak sa video kamere koji je preuzela iz obližnje prodavnice koja poseduje video nadzor.

Kao što smo već naglasili, ovo je već drugi spomenik posvećen učesnicima narodnooslobodilačkog rata koji je oštećen ovog maja. Nakon što je oskrnavljen pomenuti spomenik „Sloboda“ reagovao je i  Muzej žrtava genocida.

– Naši neodgovorni sugrađani demonstrirali su neprimereno ponašanje i zakonom kažnjiv odnos prema nepokretnom kulturnom dobru – delu velikog Sretena Stojanovića podignutom 1951. godine – navedeno je u saopštenju Muzeja žrtava genocida.

Izvor: IN Medija

Miris najlepše antifašističke ruže iz pariskog vrta: Dirljiva priča o nastanku čuvenog Dior parfema

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

27 Shares
Share via
Copy link