Srbija Vesti

Voz iz Čortanovaca pre 140 godina stizao do Pešte, a danas su odsečeni od sveta

cortanovci-protest-voz
Foto: Screenshot (N1)

Žitelji Čortanovaca i predstavnici inicijative “Kreni-promeni” održali su protest ispred Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Meštani Čortanovaca su protest održali jer to ministarstvo nije odgovorilo na njihovu peticiju da na Železničkoj stanici Čortanovci ponovo počne da se zaustavlja voz i prima putnike.

Buduća žiteljka Čortanovaca Lana Šepelj Košarčić navela je da je onlajn peticiju “Kreni-promeni” za vraćanje stajališta u Čortanovcima u vozni red za manje od dva meseca potpisalo više od 3.300 ljudi, dok je u istom periodu istu peticiju u papirnom obliku potpisalo skoro 1.000 ljudi.

Ona je rekla da su se građani prvo obratili predsedniku Mesne zajednice “Čortanovci” Mirku Mijatoviću tražeći da on organizuje zbor građana povodom tog problema, što on nije učinio, niti se oglasio.

Šepelj Košarčić je dodala da je peticija zatim predata Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i ministru Goranu Vesiću, ali da je to ministarstvo ostalo “slepo i gluvo za ljude bez prevoza”.

Ona je najavila da će zbog toga u Čortanovicima u subotu u 11 sati u prostorijama KUD “Mladost” biti organizovan zbor građana i pozvala i stanovnike okolnih mesta da dođu jer im je to zajednički problem.

Šepelj Košarčić je ukazala da brza pruga Beograd – Novi Sad prolazi kroz Čortanovce i da se voz ranije, duže od jednog veka, zaustavljao u tom mestu.

Ona je dodala da su iz razloga koje građanima niko nije objasnio, ukinuta dva stajališta za voz – u Čortanovcima i u obližnjem vikend naselju.

Meštanin Čortanovaca Pavle Radosavljević rekao je da su žitelji u velikom problemu zbog prevoza koji je “haotičan”, navodeći da se do Novog Sada putuje jedan sat, a da građani ni ne znaju kako da dođu do Beograda.

On je rekao da bi žitelji Čortanovaca voleli da im neko kaže zašto su uskraćeni za voz koji je bio namenjen siromašnima kako bi mogli da stignu do gradova.

Meštanin Čortanovaca Živan Pašić rekao je da je njegov deda pre 140 godina išao trotoarom do stanice i vozom išao za Peštu, a da on danas ne može da ode do Novog Sada jer nema železničke stanice, već voz mora da se čeka “u kukuruzima između Čortanovaca i Beške”.

Pašić je ukazao da voz prolazi na samo nekoliko metara od postojeće moderne železničke stanice koja je izgrađena pre 20 godina i da je potrebno samo da voz stane i pokupi putnike.

Opasan kameni nasip u Čortanovcima obeležava savestan građanin, a nadležni ‘lade

Izvor: Fonet, 021.rs

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link