Srbija Zdravlje

“Dete mi ima temperaturu, dam sama lek koji imam u kući, ukapam čuvarkuću u uvo i ne vodim kod doktora”

dom zdravlja
Printscreen

Nepoverenje u lekarsku i farmaceutsku struku kod jednog dela javnosti kulminiralo je tokom pandemije korona virusa i mislili smo – došli su do vrhunca. Međutim, prevarili smo se.

Iako je sasvim normalno da se, usled bilo kakve tegobe, obratimo lekaru, odemo u najbliži Dom zdravlja, postoje oni koji se radije leče preko Gugla, Tvitera, Fejsbuka i drugim mrežama.

Jedan takav slučaj prepričala je jedna gospođa na Tviteru, nakon čega se rasplamsala ozbilja debata.

Naime, ona je napisala kako joj je dete jedan dan došlo iz škole sa glavoboljom i bolovima u predelu grla i ušiju.

– Ja kažem “zini” , vidim krajnici se skoro sastavili, grlo normalne boje. Reko to ti je zbog krajnika. Kaže muž da idemo u Dom zdravlja, reko’ evo trčim. Zašto sam u kući imala sinacilin, pojma nemam – napisala je ona.

Nakon toga, ide drugi deo terapije koju je odokativno, sama prepisala.

– Dam mu sinacilin, da ne dobije gnojnu, ukapam čuvarkuću u uvo. Temperatura blaga. Dva dana pio, već mu je drugi dan povukli krajnici. Treći dan kaže “ja više ovo ne pijem”. Kažem “ni ne moraš”. To je to. Nikakva testiranja ne dolaze u obzir – napisala je ona.

Iako je njena metoda lečenja izazvala brojne kritike, nije se dala.
Kako je potom napisala u komentarima ispod, lekari su “sluge farmaceutskih kompanija” i pitala se da li je iko ikad od njih čuo prijateljski savet (?!)

Opasno lečenje preko Interneta

Savremeno doba, Internet i brz protok vesti nudi ogroman broj informacija u vezi sa lečenjem i zdravljem. Od novinskih članaka, Jutjub videa, blogova, pa sve do stručnih publikacija zvaničnih medicinsih ustanova ili organizacija. Informisanje u vezi sa tegobama i bolestima jeste prihvatljivo, nekad i poželjno, ali lečenje “na svoju ruku” po principu “pročitala sam na Guglu” i odbijanje odlaska kod lekara ozbiljno je i opasno.
Ne, lekar ne “šuruje sa farmaceutskom mafijom”, niko vas neće čipovati u Domu zdravlja, niko vam neće vakcinom ili injekcijom uništiti zdravlje, “zli Zapad nas ne zaprašuje”… ne lečite se na svoju ruku, obratite se onima koji su se školovali i usavršavali za brigu o bolestima i virusima.

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
24 Shares
Share via
Copy link