Magazin

Andrej Vučić žandarmima: “E, jebaću vam majku! Rasformiraću vas!”

andrej-vucic

“U izjavama je pisalo da im je naređeno da ne mogu da puste nikoga sem ako im neko bude najavljen i da su im se u jednom trenutku približila četvorica nepoznatih muškaraca…

Komandir im je naredio da se okrenu i da se vrate nazad. Pošto su oni to odbili, komandir im je zatražio lične karte.

U svim izjavama je navedeno da su čuli da je lice u dukserici sa kapuljačom i jaknom preko ruke reklo: “Znaš li ti ko sam ja?“.

Na ponovljeno upozorenje da moraju da se legitimišu to lice je uzviknulo: “E, j… ću vam majku, rasformiraću vas”, i nogom udarilo pripadnika Žandarmerije.

To se na početku snimka vidi, doduše ne kada Andrej Vučić udara pripadnika Žandarmerije već kako žandarm ustaje sa zemlje”.

Ovo je u razgovoru za nedeljnik “Vreme” ispričao bivši inspektor Sektora unutrašnje kontrole MUP-a Srbije Nebojša Trbović govoreći o svom susretu sa slučajem incidenta na Paradi ponosa u kom su učestvovali Andrej Vučić, brat Aleksandra Vučića i Predrag Mali, brat Siniše Malog.

Trbović je tada bio šef Odseka za kriminalističko-operativne poslove u Unutrašnjoj kontroli.

“Video sam to na vestima u subotu, na poslu smo malo komentarisali, ali, pošto se to desilo za vikend u ponedeljak nije stigao nikakav nalog ili inicijativa da se vrše bilo kakve provere.

Tek sedam dana kasnije stigao je zahtev tužioca za prikupljanje podataka – da se uzimaju izjave učesnika, pronađu evenutalni svedoci i tako dalje”, priča Trbović.

zandarmi-kobra

Za njega je, kaže, bilo iznenađenje to što je zahtev došao preko Direkcije policije iako je bio naslovljen za Sektor unutrašnje kontrole.

“Možda je tužilac “pogrešio” adresu, ali bilo je neobično što nam zahtev nije odmah prosleđen već se čekalo sedam dana”.

Na pitanje zbog čega je zahtev stajao toliko dugo u Direkciji policije, Trbović kaže da u tom trenutku nije znao, ali je kasnije saznao da su za to vreme, po naređenju direktora policije Milorada Veljovića bile preduzimane određene policijske aktivnosti u vezi sa tim događajem.

Pojavili su se i nekakvi svedoci koji su kasnije svedočili i na suđenju, a koji su dali svoje iskaze u Direkciji policije što je, u najmanju ruku, kaže Trbović, bilo neobično.

“Neko je tih sedam dana vodio svoju istragu”, kaže on.

U trenutku kada do njega stiže zahtev oni još nemaju celu sliku o tome šta se dogodilo.

“Ne znamo ni ko su ljudi koji su bili u pratnji Andreja Vučića i Predraga Malog.

Uglavnom, zadužujem predmet i krećemo u proveru. Obaveštavam tužioca koje ću mere preduzimati i izlazim na lice mesta da proverim da li su okolne kamere snimile taj događaj jer je u tom trenutku postojao samo snimak TV N1.

Bili smo iznenađeni kada smo saznali da su pre nas u svim okolnim objektima već bili pripadnici Vojno-bezbednosne agencije i poskidali snimke.

Nije nam uopšte bilo jasno po kom osnovu su postupali pripadnici BBA jer je tužilac predmet prosledio nama, a i nije postojao zakonski osnov da oni to rade”, kaže Trbović.

Više se time nisu bavili jer su, kako priča Trbović za “Vreme”, pretpostavili da će oni te snimke dostaviti tužiocu.

“Nas je pre svega interesovalo zašto je Žandarmerija intervenisala i zašto je primenila silu.

Obavili smo razgovore i sa nekim svedocima, a ja u tom trenutku kontaktiram sa ekipom TV N1 ne bih li eventualno saznao još neke važne detalje koji se ne vide na snimku kao što je, recimo, šta se dešavalo pre intervencije Žandarmerije i da li su ta lica bila legitimisana ili nešto drugo što su možda videli”.

Na pitanje zbog čega o učesnicima incidenta referiše kao o “licima” i da li to znači da još ne zna o kome se zapravo radi, Trbović odgovara potvrdno i kaže da oni nemaju zvaničnu potvrdu, te da znaju samo ono što se pojavilo u medijima.

Od ekipe TV N1 saznali su samo da su nakon događaja bili pozvani u BIA i da je tom prilikom presnimljen snimak N1 i za potrebe BIA napravljena kopija.

To je praktično značilo, što je Trbović i potvrdio, da su istragu osim njegove službe paralelno vodile BIA, VBA i Direkcija policije.

Na pitanje da li su obavili razgovor sa Andrejem Vučićem i Predragom Malim i pripadnicima Žandarmerije, Trbović kaže da su od žandarma odmah dobili pisane izjave koje su maltene bile identične u opisu događaja, a razlikovali su se samo u tome gde je ko stajao u trenutku izbijanja incidenta.

“U izjavama je pisalo da im je naređeno da ne mogu da puste nikoga sem ako im neko bude najavljen i da su im se u jednom trenutku približila četvorica nepoznatih muškaraca…

Komandir im je naredio da se okrenu i da se vrate nazad. Pošto su oni to odbili, komandir im je zatražio lične karte.

U svim izjavama je navedeno da su čuli da je lice u dukserici sa kapuljačom i jaknom preko ruke reklo: “Znaš li ti ko sam ja?”.

Na ponovljeno upozorenje da moraju da moraju da se legitimišu to lice je uzviknulo: “E, j… ću vam majku, rasformiraću vas”, i nogom udarilo pripadnika Žandarmerije.

To se na početku snimka vidi, doduše ne kada Andrej Vučić udara pripadnika Žandarmerije već kako žandarm ustaje sa zemlje”.

Nakon toga, priča Trbović, komandir je izdao naređenje da se interveniše.

“U trenutku intervencije, jedan od te četvorice civila vadi pištolj, ali žandarmi udarcima uspevaju da mu izbace pištolj iz ruke.

Taj događaj se u svim izjavama žandarma isto opisuje”, kaže Trbović i dodaje da sa Malim i Vučićem razvovor nije obavio.

Nekoliko dana kasnije, priča, predmet na postupanje preuzima Više javno tužilaštvo i zamenik višeg javnog tužioca Saša Drecun.

“Tada stvari kreću u potpuno drugom pravcu: delo se prekvalifikuje u napad na vojno lice, torturu i mučenje, a Drecun na sastanku u Odeljenju unutrašnje kontrole nam kaže da na osnovu ovoga što smo do tada prikupili pišemo krivičnu pijavu.

Ja sam u tom trenutku rekao da ne možemo to da radimo jer nemamo osnovne elemente koji bi rasvetlili ceo događaj, nismo obavili razgovore sa oštećenima, ne znamo ni ko su ta dva lica pored Vučića i Malog.

Drecun na to kaže da mi više nećemo obavljati nikakve razgovore, već da on preuzima sve predistražne radnje i da će sam obaviti razgovor sa Andrejem Vučićem i Predragom Malim i sa pripadnicima Vojne policije, a mi da pišemo krivičnu prijavu.

Ja sam rekao da tako neću da radim i da neću da pišem prijavu na osnovu nečega što mi nikada nismo videli i utvrdili i napustio sastanak.”

Ipak, prijava je napisana.

Doduše kada je načelnik Sektora unutrašnje kontrole Miloš Oparnica naložio Trbovićevim radnicima da napišu krivičnu prijavu po uputstvu Drecuna, što su oni i uradili.

Nakon toga, koliko je njemu poznato, rukovodstvo SUK je bilo na nekakvom razgovoru kod Vučića u kabinetu.

“O čemu su razgovarali ne znam, ali nakon šest meseci sam dobio rešenje o premeštaju u Sektor za vanredne situacije, u Vatrogasnu brigadu.

Prilikom uručenja rešenja, načelnik Miloš Oparnica mi je rekao da su to od njega tražili iz Kabineta ministra.

Žalio sam se Komisiji Vlade Srbije, žalba je odbijena, naravno, i ja prelazim u Sektor za vanredne situacije gde ostajem sve do 2017. godine kada napuštam MUP”.

Šta se dalje dešavalo?

Više javno tužilaštvo u Beogradu optužilo je osmoricu žandarma zbog sumnje da su napali pripadnike Vojne policije.

Pripadnici Žandarmerije su se teretili da su kao saučesnici izvršili krivično delo napad na vojno lice u vršenju vojne službe u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje.

Na teret im se stavljalo i krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Optuženi su u ponovljenom postupku, proglašeni krivim i osuđeni su na uslovne kazne od po osam meseci, s rokom provere od tri godine.

Sudija nije posebno obrazlagala odluku, a presuda je saopštena samo sat vremena nakon što su svi okončali iznošenje svojih završnih reči, preneo je N1.

Ista televizija je izvestila i da je Apelacioni sud u Beogradu odbio sve žalbe i potvrdio je prvostepenu presudu, a da su neosnovanim ocenjene žalbe odbrane – da su okrivljeni prvo napadnuti i vređani od strane četiri civila koja po verbalnim upozorenjima policijskih službenika nisu postupila, kao i da vojni policajci koji su bili sa Vučićem i Malim nisu bili na dužnosti, navodeći da je nesumnjivo utvrđeno da su “određeni na zadatak”, prenosi portal Nova.rs.

Otpušteni niški žandarmi – državni neprijatelji br. 1 (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

277 Shares
277 Shares
Share via
Copy link