Magazin

Ana Brnabić i Miloš Vučević najozbiljniji Vučićevi kandidati za mesto premijera

brnabic-vucevic
Foto: Nova

Ana Brnabić potvrdila je da je u najužem krugu za premijera Srbije, i kako je otkrila u igri je još jedan naprednjak, ali nije želela da kaže ko. Kako piše portal Nova.rs. reč je o gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, koji od početka izborne trke, pored Ane Brnabić, važi za najizglednijeg Vučićevog kandidata.

– To je kandidat iz naše stranke, iza koga bih ja stala u svakom trenutku. To je odlična, fenomenlana osoba, kojoj bih ja u svakom trenutku pružila podršku i to sam rekla i predsedniku Vučiću – rekla je Brnabić ne otkrivajući njegovo ime.

Međutim, kako saznaje portal Nova, iz izvora bliskih Vladi Srbije, reč je o Milošu Vučeviću.

Vučević slovi za čoveka od velikog poverenja Aleksandra Vučića.

Svoju lojalnost stranci pokazao u već dva gradonačelnička mandata, ali i vrlo bliskim odnosima sa bratom predsednika Andrejem Vučićem, koji inače nezvanično slovi za čoveka koji zapravo upravlja gradom, ali i celom pokrajinom.

Vučević upravlja gradom po principu “Beograd u malom”, prepisujući ideje centrale.

Tako se zdušno zalaže da, uprkos upitne bezbednosti i protivljenju stručnjaka, izgradi “Novi Sad na vodi” zbog kog bi čak izmeštao tok Dunava.

Dozvolio je i rušenje spomenika kulture i zgrada koje su bile pod zaštitom, kao i starog jermenskog groblja, kako bi se te lokacije ustupile kompaniji „Galens“ za izgradnju luksuznih stambenih blokova i hotela.

Uprkos nepopularnosti kod Novosađana, Vučevića pozicija je “zacementirana” upravo zahvaljujući ogromnoj poslušnosti, čime je pokazao da ni na eventualnoj premijerskoj funkciji ne bi radio na svoju ruku i mimo Vučićeve volje.

Kako piše Nova, za Vučevića je rezervisana fotelja u Nemanjinoj 11 čak i ako ne stane na čelo Vlade.

Naslednik u Novom Sadu biće samo figura

U slučaju njegovog avanzovanja, na čelu grada bi ga, sudeći po poziviji na odborničkoj listi SNS ali i spekulacijama po političkim kuloarima mogao naslediti takođe advokat Milan Đurić, gradski sekretar za upravu i propise.

Đurić je rođen je 1977. godine u Novom Sadu, a nakon završene gimnazije diplomirao je 2002. godine na Pravnom fakultetu.

Od 2005. se, kao i Vučević, bavio advokaturom, a po dolasku SNS na vlast, od 2012. postaje član Gradskog veća za upravu i propise, gde se i danas nalazi.

Mada u Gradskoj kući slovi za vrednog i sposobnog čoveka, kuriozitet je da je Đurić potpuno nepoznat široj novosadskoj javnosti, kao i među advokatima.

I dok sa jedne strane Novosađani smatraju da je njegova anonimnost i nepovezanost sa bilo kojom aferom prednost, znatan broj je onih koji smatraju da će Đurić biti “isturen” samo kao figura gradonačelnika, dok će se gradom zapravo i dalje rukovoditi iz centrale SNS.

Ko će biti novi gradonačelnik Novog Sada?

97 Shares
Share via
Copy link