Srbija

Ana Brnabić odgovorila koliko dugo bi mogla da živi sa 40.000 dinara i nije ništa slagala

ana-brnabic-2
FOTO: SCREENSHOT / RINGIER

Inflacija u Srbiji će trajati dok traje u svetu, a pre svega u Evropi, rekla je mandatarka nove Vlade Srbije Ana Brnabić.

– Mi se trudimo i uspevamo da rast plata i dalje bude procentualno viši od inflacije, tako da mi imamo realni rast plata – dodala je ona.

Na konstataciju novinarke da je minimalac povećan na 40.000 dinara, ali da to nije dovoljno za život, Brnabić se složila sa tim, ali je napomenula da je „minimalac pre samo 11 godina bio 150 evra, a danas se približava 350 evra“.

Upitana koliko dugo može da živi sa 40.000 dinara, Brnabić je rekla: „Nekoliko dana, pretpostavljam“.

Dodala je da prosečna neto zarada u Srbiji takođe kontinuirano raste.

– Mi često pričamo o minimalcu, dok ne pričamo o prosečnoj neto zaradi. Tako da se borimo i ja se opet nadam da ćemo imati još bolje rezultate. Ono što je nama cilj jeste da 2026. godine prosečna zarada u Srbiji bude 1.000 evra, mislim da je realno – navela je Brnabić za Blic TV.

Podsetimo da će minimalna cena radnog sata u Srbiji od 1. januara 2023. godine biti 230 dinara. To znači da će minimalna plata biti 40.020, što je povećanje od 14,3 odsto.

Međutim stručnjaci i sindikalci su više puta skrenuli pažnju da taj iznos zbog galopirajuće inflacije i brojnih poskupljenja ne može da pokrije ni osnovne životne potrebe.

Zbog toga je, poručuju, minimalna potrošačka korpa za mnoge radnike i dalje nedostižna.

Predstavnici sindikata već godinama traže da se minimalac izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom, no to se ne dešava.

Prema zvaničnim podacima, minimalna potrošačka korpa iz juna ove godine iznosila je 44 i po hiljade dinara.

Ana Brnabić nema ušteđevinu, živi od 1.000 € premijerske plate ali u vili na Dedinju

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

126 Shares
126 Shares
Share via
Copy link