Svet Vesti

Veliki sukobi u Amsterdamu zbog oštrih mera, policijskim psima na građane

amsterdam riots
Printscreen

Uprkos zabrani javnih okupljanja koja je na snazi u Holandiji tokom praznika, hiljade građana Amsterdama izašlo je na centralne gradske ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo oštrim merama koje bi za cilj trebale da imaju zaustavljanje širenja koronavirusa.

Masa okupljenih građana nosila je transparente na kojima je pisalo „nije reč o zdravlju, već kontroli“, a uzvikivali su i „sloboda“ kada je došlo do sukoba sa policijom koja je u punoj opremi koristila pendreke ne birajući način da zaustavi masu.

Kordoni su u više navrata probijeni, a policija je na centralne ulice dovela i specijalizovana vozila za razbijanje demonstracija.

amster
Foto: AP Photo/Peter Dejong

„Manje represije, više pažnje“, pisalo je na jednom od transparenata koji je raširen ispred čuvenog Van Gogovog muzeja.

Svakog sata objavljuju se potresni snimci sa ulica Amsterdama, a video u kojem se vidi policijski pas koji grize demonstranta i ne pušta ga na očigled uniformisanih i naoružanih policajaca sigurno je jedan od jezivijih od početka godine.

Sigurno će nakon ovih okupljanja i ovakvih scena biti reakcija i onih građana koji su danas ostali u svojim kućama, ali se pre svega očekuje potez holandskih vlasti.

Srbija je među zemljama koje i dalje imaju blaže mere u odnosu na ostatak Evrope, a Beograd je bio jedan od retkih gradova koji je organozovao doček na svojim trgovima. Biće zanimljivo videti kako će se kretati situacija sa merama i pandemijom tokom ove godine, a kao što imamo prilike da vidimo u Amsterdamu nije počelo sjajno.

Baka Prase otkrio gde sada živi, kupio stan, ne planira da se vraća u Srbiju

 

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

43 Shares
Share via
Copy link