Magazin Svet

Amsterdam planira novi udar po džepu turista, imaće najveću taksu u Evropi za noćenje

Amsterdam
Foto: Luftika

Dok se neke zemlje i gradovi na sve načine trude da privuku što više posetilaca, glavni grad Holandije, poznat po svojoj liberalnoj politici, uvodi mere kojima planira da smanji „turističko zagađenje“ na svojim čuvenim kanalima.

Amsterdam planira da porez na noćenje podigne na 12,5 odsto cene hotelske sobe, dok će putnici na kruzerima plaćati 11 evra po osobi, a ne dosadašnjih osam evra.

– Amsterdam će imati najveću turističku taksu u Evropi kada dođe do novog povećanja sledeće godine – izjavila je za „Dutch News“ gradska zvaničnica zadužena za finansije Hester van Buren.

Prema njenim rečima, novine podrazumevaju da će turisti u proseku plaćati porez od 22 evra po noćenju umesto dosadašnjih 15 evra za sobu čije iznajmljivanje košta 175 evra, što je, kako je navela, po visini četvrta taksa na svetu, prenosi 021.

Gradska administracija je planirala niže povećanje, ali je odlučila da poveća stopu nakon pritiska veća.

Grad očekuje da će sledeće godine prikupiti ukupno 65 miliona evra od turističke takse.

Visokim taksama po džepu „dnevnih“ turista

Cilj je, navela je Van Buren, da se plate usluge za lokalno stanovništvo, a ne nužno da se obeshrabruju ljude da posećuju grad.

– To je balansiranje i procena. Naravno da bi bilo dobro kada bi visoki porezi pomogli u borbi protiv prekomernog turizma, ali to bi donelo i manje prihode – istakla je Van Buren.

Ona je napomenula da je razgovarala sa drugim gradovima koji se bore sa velikim brojem turista, poput Venecije i Barselone.

– Moramo da razmotrimo na koji način da nateramo dnevne posetioce da plate neku vrstu gradskog poreza – dodala je.

U narednim nedeljama, gradsko veće će raspravljati o budžetu sa Van Buren i založiti se za promene koje se smatraju neophodnim. Konačni budžet biće usvojen u novembru.

Veliki paket mera za suzbijanje masovnog turizma

Holandska prestonica se bori sa sve većim brojem turista, a grad trenutno sprovodi veliki paket mera za suzbijanje prekomernog turizma kako bi ograničio broj domaćih i stranih posetilaca na 20 miliona, prenosi holandski list.

Amsterdam je preduzeo mnoge mere da smanji turizam, posebno u prepunom centru grada.

Ove godine, grad je zabranio pušenje kanabisa u kvartu crvenih svetiljki, nametnuo je ranije vreme zatvaranja barova i ustanova za seksualni rad i najavio planove za ograničavanje rada objekata za noćenje i doručak.

Gradsko veće je takođe podržalo planove za premeštanje brodova za krstarenje iz centra grada, a gradonačelnica Femke Halsema i dalje radi na svom kontroverznom planu za erotski centar koji bi premestio seksualne radnice i njihove posetioce iz kvarta crvenih svetiljki.

Izvor: 021, Tanjug

Amsterdam ograničio pušenje marihuane

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link