Magazin Vesti

Aleksandar je bio bogati trgovac ikonama, njegovo monstruozno ubistvo rasvetljeno nakon 10 godina

aleksandar-levin
Foto: Printscreen/politie.nl

Čini se da je konačno rasvetljeno brutalno ubistvo koje se dogodilo pre 10 godina.

Holandska policija uhapsila je osumnjičenog za jezivo ubistvo bogatog ruskog trgovca umetninama i ikonama čiji je torzo pronađen u plavoj plastičnoj vreći u amsterdamskoj reci 2013. godine.

Policija je saopštila da je u utorak uhapsila 62-godišnjeg muškarca iz Amsterdama nakon što se DNK osumnjičenog poklopio sa tragovima pronađenim na ostacima Aleksandra Levina, trgovca umetninama iz Sankt Peterburga koji je imao 65 godina kada je ubijen.

Levinovo telo, kojem su glava i udovi bili odsečeni, pronašao je prolaznik u vodi u blizini amsterdamskih pristaništa preko puta centralne železničke stanice krajem januara 2013.

Ali bez pristupa otiscima prstiju žrtve ili zubnim kartonima, holandskoj policiji je trebalo skoro deceniju da identifikuje posmrtne ostatke da pripadaju Levinu, što je napredak koji je usledio nakon što je primila podudaranje DNK žrtve sa rođakom u Rusiji preko baze podataka Interpola o nestalim ljudima.

Holandska policija u utorak nije otkrila identitet osumnjičenog niti mogući motiv za ubistvo, ali je rekla da metode koje su korišćene za uklanjanje Levinovog tela ukazuju na ubistvo s predumišljajem.

Policija je saopštila da je DNK osumnjičenog pronađen na Levinovom torzu i da je „materijal za pakovanje“ korišćen za prikrivanje, dodajući da je osumnjičeni živeo u blizini lokacije na kojoj je telo pronađeno. Iako je ranije postojala saradnja sa ruskom policijom oko istrage, holandske vlasti su saopštile da je svaki kontakt sa Moskvom prekinut od rata u Ukrajini.

Levinov sin je rekao da je „zahvalan na radu holandske policije i svima ostalima koji su doprineli ovom hapšenju“.

– Voleo bih da znam ko je ubio mog oca i zbog čega. Ostalo je toliko pitanja bez odgovora – dodao je sin.

Prema izveštaju koju je objavio ruski istražni komitet, Levin se ukrcao na avion iz Sankt Peterburga za Amsterdam 17. januara 2013. Trebalo je sledećeg dana da ode avionom na špansko ostrvo Gran Kanarija, ali se nije pojavio na njegovom letu.

Levin, koji je u Sankt Peterburgu izgradio reputaciju kao istaknuti trgovac pravoslavnim ikonama, imao je mračnu prošlost koja je uključivala ilegalno posedovanje i trgovinu umetničkim delima.

Prvi put je osuđen na 10 meseci zatvora u Holandiji 1998. godine nakon što je policija na aerodromu Šifol u njegovom posedu pronašla redak atlas iz 18. veka istaknutog kartografa.

Hapšenje u Amsterdamu navelo je rusku policiju da pretrese Levinove stanove u Sankt Peterburgu gde je navodno otkriveno stotine ukradenih ikona.

Policija je, kako se navodi, u jednom od stanova zaplenila više od „600 ukradenih ikona skrivenih u tajnoj prostoriji skrivenoj iza ormana“.

Nakon izlaska iz zatvora u Amsterdamu, Levin je proveo još dve godine u zatvoru u Rusiji. Uprkos hapšenjima, činilo se da je Levin tokom godina akumulirao značajno bogatstvo.

Prema dokumentima koje je objavio „Gardijan“, a u našoj javnosti preneo Kurir, Levin je imao više od 10 nekretnina u Sankt Peterburgu, uključujući nekoliko kuća u luksuznim četvrtima drugog najvećeg grada u Rusiji.

Komšije na Petlovom brdu zaratile zbog ikona postavljenih u hodnicima zgrade (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link