Magazin Putovanja

Besni Amer rascopao vatikanske skulpture stare 2.000 godina, nisu mu dali da vidi papu

vatikan
Foto: Printscreen / Bazilika Svetog Petra

Taman kada ste pomislili da se leto sa nepristojnim turistima završilo, još jedan od njih tokom odmora uništio je delo neprocenjive vrednosti, piše CNN.

Ovog puta reč je o američkom turisti, starom oko 50 godina, koji je u sredu u Vatikanu razbio najmanje dve drevne rimske skulpture.

Sve se odigralo u Muzeju Kjaramonti, gde se nalazi oko 1.000 antičkih statua, jedna od najboljih kolekcija rimskih portreta na svetu.

Sudbina dve statue sada je neizvesna, nakon što je vandal srušio jednu najpre u besu, a drugu dok je bežao sa lica mesta.

Kako navodi list Il Mesađero, taj čovek je zahtevao da vidi papu. Kada mu je rečeno da ne može, navodno je jednu rimsku bistu bacio na pod. Dok je bežao, štapom je oborio još jednu.

– Biste su ekserima pričvršćene za police, ali ako ih silom povučete otkinuće se, rekao je pi-ar Vatikanskih muzeja, Mateo Alesandrini.

– Povukao je jednu pa drugu. Stražari su odmah došli, zaustavili ga i poslali ga na saslušanje u policiju, dodaje on.

– Dve biste su oštećene, ali ne ozbiljno. Jedna je izgubila deo nosa i uvo, a druga je otkačena sa postolja, rekao je Alesandrini.

Dva umetnička dela stara oko 2.000 godina, odneta su na procenu. Reč je o “sekundarnim umetničkim delima”, ne toliko poznatim, prema pisanju rimskih novina. Restauracija je već u toku i očekuje se da skulpture ubrzo budu vraćene u muzej.

Podsetimo, turisti koji oštećuju spomenike već su bili tema ovog leta u Rimu. U julu je jedna turistkinja iz Kanade uhvaćena kako urezuje svoje ime u Koloseum, dok su američki turisti uhvaćeni dok su bacali skutere niz Španske stepenice. Takođe, jedan saudijski posetilac vozio je svoj Maserati niz tu arhitektonsku ikonu.

Izvor: CNN

Gradonačelnik Venecije kipti od besa zbog surfera: Ko identifikuje ove idiote, dobija večeru!

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
68 Shares
Share via
Copy link