Izbori 2020

Dok je Vučiću Đukanovića, a Đukanoviću Vučića, fotelje su im bezbedne

Vlast u Beogradu burno je reagovala na odluku Podgorice da 1. juna ne otvori granicu prema Srbiji. Crnogorska vrhuška tvrdi da je takva odluka iskuljučivo zdravstveno-bezbednosne prirode, a čuveni politički analitičar Cvijetin Milivojević za Glas Amerike ovu situaciju opisuje kao “malu svađu u porodici”.

Po sredi je svojevrsni paradoks, u kojem predsednici Srbije i Crne Gore vode politiku jedni protiv drugih, dok njihovim kampanjama upravljaju skoro isti ljudi.

Crnogorski premijer Duško Marković kazao je da će Crna Gora u prvim danima juna otvoriti granice za državljane Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Poljske, Češke, Mađarske, Austrije i Grčke, jer te države ispunjavaju epidemiološke kriterijume da imaju najviše 25 zaraženih na 100 hiljada stanovnika, prenosi Fonet.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević za Glas Amerike kaže da u ovoj fazi odluka crnogorske vlade deluje objašnjivo, makar prema unutrašnjoj javnosti, jer nije bukvalno i poimenično adresovana samo na Srbiju.

Ipak, smatra da svega stoji “mala svađa u porodici”.

“Ne zaboravite da je ključni doprinos pobedi gospodina Đukanovića na prethodnim parlamentarnim izborima u jesen 2016. upravo dao gospodin Vučić.

Ne zaboravite da se gospodin Vučić uživo uključio unutar izbornog dana, da je negde oko tri sata popodne, pet sati pre zatvaranja biračkih mesta, svojom izjavom da je “na delu pokušaj državnog udara protiv Đukanovića u organizaciji nekih građana Srbije i nekih građana Rusije” on zapravo ujedinio birače DPS-a, oterao dobar deo birača opozicije tadašnje, faktički ih je uplašio i oni nisu izašli na izbore.

Gospodin Đukanović bi mogao za tu pobedu da zahvali i gospodinu Vučiću. Tu postoji jedna vrsta odnosa koji traje od trenutka kada je formirana Srpska napredna stranka, ne zaboravite da su patroni SNS, a i komandanti propagandnih štabova i gospodina Đukanovića i gospodina Vučića, skoro jedni te isti ljudi”.

“Dakle, ovde je na delu apsurdna situacija – da vlast gospodina Đukanovića u Crnoj Gori vodi jednu izrazito antisrpsku politiku, ovo kažem vrlo direktno i ne preterujem, a da istovremeno dobar deo vlasti koji kontroliše gospodin Vučić vodi jednu izrazito anticrnogorsku politiku, a da paradoks bude potpun ljudi koji upravljaju propagandom i u Podgorici i u Beogradu su jedni te isti ljudi”, smatra Milivojević.

Posledice će se, kaže, videti u obe zemlje čiji građani ove godine glasaju na parlamentarnim izborima.

“Ovo što su uradili patrijarh Irinej i gospodin Vučić kao predsednik Srbije, sa tom performans pres konferencijom, zapravo će uterati glasače DPS-a na sledećim izborima. I što je najtužnije u svemu tome, oteraće deo vernika SPC koji se izjašnjavaju nacionalno kao Crnogorci, ali tvrde da govore srpskim jezikom – vrlo moguće da će oni biti oterani kao glasači DPS-a.

S druge strane, jačanje nacionalnih mišića je uobičajen vid komunikacije gospodina Vučiča pred svake izbore. Ali, postoji jedna manjkavost u tome – gospodin Vučić od 2012. ne odgovara na ključna nacionalna pitanja, a jedno od njih je dokle je Srbija. On ne sme da kaže da li je ta država do Merdara ili do Prokletija. Ali znajući pred svake izbore da su njegovi birači mahom bivši glasači SPS i SRS, nacionalno vrlo profilisani birači, on jača svoju nacionalnu retoriku. Ovoga puta na račun svog poltičkog i poslovnog partnera gospodina Đukanovića.”, zaključuje Milivojević.

Pismo penzionisanog ratnog pilota: 10 razloga zašto sam žestoko protiv Vučića

34 Shares
Share via
Copy link