Magazin

Posete bolnicama zabranjene zbog epidemije, osim ako niste ON! (VIDEO)

vucic bolnica

Epidemija gripe u Srbiji je i dalje na snazi, kao i zabrana poseta bolnicama i drugim zdravstvenim institucijama. Nadležni tvrde da se broj oblelih smanjuje, osim u Vranju, gde broj zaraženih raste.

Uprkos zabrani, koja bi trebalo da važi za sve, predsednik Aleksandar Vučić je danas posetio Institut za majku i dete, gde je obišao odeljenje hematoonkologije, izveštava N1.

Niz upozorenja

Poslednje dve nedelje nizala su se upozorenja o širenju epidemije gripa. Podaci pokazuju da je od početka sezone obolelo više od 100.000 ljudi, dok je zbog komplikacija izazvanih gripom umrlo najmanje 30 osoba.

Inače, zbog gripa je produžen raspust u svim školama za nedelju dana.

Broj zaraženih pod znakom pitanja

Koliki je zaista broj onih koji su u sezoni gripa bili zaraženi, pod znakom je pitanja. Jer dok su neke institucije objavljivalje podatke, ima i onih koje nisu.

Prema pisanju Južnih vesti, institucije u Nišu su krile podatke o epodemiji, ali i onima koji su preminuli od gripa.

Vučić sa maskom – Vučić bez maske

Zbog gripa, posete srpskim bolnicama su zabranjene. No, očigledno za predsednika Aleksandara Vučića to ne važi, jer je posetio Institut za majku i dete.

Uprkos stavljanju zaštitne maske, predsednik je obilazak pacijenata nastavio bez nje.

Poseta predsednika naišla je na ošte kritike na društvenim mrežama, gde se raspravljalo o tome da li je i u sezoni gripa, ovako nešto neophodno?

Najmanja stvar koju možemo da učinimo

Ovaj događaj prokementarisao je i ministar zdravlja, na pomalo bizaran način.

“Ovaj događaj, najodgovornije tvrdim, jer sam ja učestvovao u tome, je organizovan po svim pravilima epidemiologa koji su dali, da slučajno neko ne bude ugrožen ili bilo šta. Ne možete ovo da poredite sa nekim dugim neorganizovanim ili sličnim stvarima. To su deca sa najtežim oboljenjima za koju je kranje neizvesno šta će biti i kad ima želju da hoće da vidi predsednika – a videli ste i onaj dečko Ognjen koji hoće da se slika sa njim, e onda kad ispoštujete sve to, onda je valjda najmanja stvar ispuniti želju tom detetu, mislim da to nije prevelika želja”, naveo je Zlatibor Lončar.

Oštre osude

Portal Bebac najoštrije je osudio krajnje neodgovorno i bahato ponašanje ministarstva zdravlja Zlatibora Lončara i predsednika Aleksandra Vučića koji su zarad lične promocije ugrozili život dece na hematološkom odeljenju u Beogradu.

Korišćenje dece na ovakav način i to za vreme epidemije gripa i pojačanih mera bezbednosti u celoj zemlji neprimereno je i nedopustivo.

Zbog epidemije gripa pojačane su mere zaštite u celoj Srbiji. Deca ne idu u školu, a u bolnicama su zabranjene posete. I dok najbliži članovi porodice ne mogu da obiđu svoje najmilije, predsednik Vučić može sa sve novinarima i kamermanima da uđe na hematološko odeljenje Instituta za majku i dete.

Ne postoji ni jedno epidemiološko pravilo po kojem predsednik države ima pravo da obilazi decu sa najtežim oboljenjima i u to usred epidemije.

Oštro osuđujemo i objavu Aleksandra Vučića na svom zvaničnom nalogu na Instagramu gde je postavio fotografiju sa mališanom kojem nije prikriveno lice. Postavljamo otvoreno pitanje – ko je Aleksandru Vučiću dozvolio da na društvenim mrežama pokazuje maloletnog mališana, obolelog od teške bolesti?

Verujemo da u Srbiji još postoji Zakon koji funkcioniše u svrhu pravne države i da će se neko od nadležnih u pravosuđu pozabaviti ovom problematikom.

Tebe Аleksandre je napala opasna carska bolest

477 Shares
477 Shares
Share via
Copy link