Magazin

Aleksandar Katai dobio otkaz u LA Galaksiju zbog rasističkih ispada supruge

Američki Los Anđeles Galaksi otpustio je Aleksandra Kataija, uprkos njegovom izvinjenju zbog stavova Kataijeve supruge na društvenim mrežama.

On je postao slobodan igrač, a o ovome je Galaksi obavestio javnost putem kratkog saopštenja u kom se navodi da su klub i igrač međusobno dogovorili da prekinu saradnju, prenosi Telegraf.

Povod za ovakav epilog su rasistički komentari i skandal koji je napravila njegova supruga Tea, u jeku protesta širom Amerike zbog ubistva Džordža Flojda.

Ona je putem Instagrama između ostalog nazivala borce za prava tamnoputih Amerikanaca – go**ima.

“Pobij go**a bre”, “Stoka odvratna pali crkve” ili “Black Nikes matter (važne su crne Najki patike)” napisala na Instagramu i tako pokrenula lavinu negativnih komentara.

tea-katai-1

Kako na svoj, tako i na račun Aleksandra Kataija. On se u međuvremenu oglasio saopštenjem u kom se izvinjava zbog neprihvatljivih stavova svoje supruge.

– Objave moje supruge, Tee Katai, na njenim društvenim mrežama, neprihvatljivi su. Ne delim te poglede na svet i ne toleriše se to u mojoj porodici. Rasizam, delimično protiv tamnopute zajednice, nije samo preovladavajuća u Evropi i SAD, već širom sveta. Oštro osuđujem nadmoć, rasizam i nasilje protiv druge boje kože, životi tamnoputih su bitni.

– Ovo je greška moje porodice i preuzimam potpunu odgovornost, pobrinuću se da moja porodica i ja preduzmemo sve bitne korake da naučimo, razumemo, slušamo i podržimo tamnoputu zajednicu. Razumem i da će biti potrebno vremena da zaslužim opet podršku ljudi Los Anđelesa. Spreman sam da uložim neophodan rad i napor da naučim iz ovih grešaka i budem bolji saveznik i zastupnik u borbi za jednakost. Žao mi je zbog bola koji je nanet porodici Los Anđeles Galaksija i svima koji se bore protiv rasizma – napisao je Katai.

Međutim, ovo nije bilo dovoljno pa su na sastanku u četvrtak klub i Katai dogovorili prestanak saradnje, tako da je od petka Aleksandar slobodan da bira novu sredinu.

On je u Los Anđelesu imao ugovor vredan 650.000 dolara godišnje neto zarade i zaključan ugovor bez trejda.

Ko je bio Džordž Flojd, čovek zbog kog se digla Amerika?

998 Shares
998 Shares
Share via
Copy link